Σήμερα η απόφαση για την άδεια του Κουφοντίνα

Απειλές σε δικαστές λόγω του Κουφοντίνα από τον Ρουβίκωνα

Μια μέρα που θα καθορίσει τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι η σημερινή καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου προκειμένου να αποφασίσει να θα χορηγηθεί άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν.

Ο Κουφοντίνας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ασκήθηκε το εισαγγελικό βέτο για την άδειά του , έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και λαμβάνει μόνο νερό ενώ θα αρνηθεί να πάρει ορό. Παράλληλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας και διαπιστώθηκε από τους γιατρούς που τον εξέτασαν ότι είχε πτώση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της απεργίας πείνας.

Νοσηλεύεται φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο, σε ειδικό χώρο κρατουμένων στη νέα πτέρυγα του ιδρύματος.

Κλιμάκωση

Η πλευρά Κουφοντίνα δια της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ έχει υποβάλλει , σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτικό υπόμνημα με το οποίο αντικρούονται τόσο οι δικαστικές όσο και οι «εξωδικαστικές αντιδράσεις» για τη χορήγηση άδειας. Όπως είναι γνωστό ο κρατούμενος εχει ήδη λάβει 6 άδειες , όμως οι δυο τελευταίες αιτήσεις του , η μεν πρώτη απορρίφθηκε, η δε δεύτερη κρίνεται σήμερα.

Το βούλευμα, δεν αποκλείεται να εκδοθεί και αυθημερόν αν και συνήθως χρειάζονται κάποιες μέρες. Πάντως ήδη υπάρχει κινητοποίηση αλληλέγγυων είτε έξω από το νοσοκομείο, είτε με πορείες συμπαράστασης όπως αυτή προχθές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ . Όπως ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι:

«Καθιστούμε την κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στον αγωνιστή πολιτικό κρατούμενο.

Απαιτούμε να χορηγηθεί ΑΜΕΣΑ η κανονική άδεια που δικαιούται ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το εισαγγελικό βέτο».
Βραδυφλεγής βόμβα

Η υπόθεση αυτή, και με δεδομένο πως το δικαστικό συμβούλιο προ 2 μηνών είχε αρνηθεί να του χορηγήσει την άδεια, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα καθώς θεωρείται δεδομένο πως ο Δημ. Κουφοντίνας θα επιμείνει στην απεργία πείνας που ξεκίνησε. Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι να περάσουμε ένα χρονικό διάστημα , προεκλογικό μάλιστα, με το θέμα στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ. Όταν μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται «παρεμβάσεις» αλλά και αναρτήσεις όπως αυτή του Ρουβίκωνα, που έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα (στην πρώτη ανάρτησή του) σχετικά με όσα θα ακολουθήσουν αν δεν του χορηγηθεί η άδεια. Με δεδομένο λοιπόν πως ο Κουφοντίνας, όπως έχει δείξει, είναι επίμονος στη στάση του, σε περίπτωση άρνησης εκ μέρους των δικαστών, πιθανόν, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για θεσμό διάστημα.

Το βέτο και η νέα «νομική προσέγγιση»

Η άρνηση του εισαγγελικού λειτουργού στην άδεια , παρά το γεγονός ότι φέρονται να συμφωνούσαν ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός, οδηγεί την υπόθεση για οριστική κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τελικά δεν πήγε άδεια. Υπενθυμίζεται πως μέχρι την προηγουμένη άρνηση της άδειας (τον περασμένο Φεβρουάριο) ο Κουφοντίνας είχε πάρει έξι άδειες, 2ημες ή τετραήμερες. Όμως από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δικαστές ουσιαστικά άλλαξαν τακτική αναφέρονται ένα σκεπτικό στο απορριπτικό βούλευμα , πάνω στο οποίο ουσιαστικά δομείται «το «κόψιμο» των αδειών σε κρατουμένους όπως π.χ ο Δημ. Κουφοντίνας και άλλοι πολυϊσοβίτες .

Το κόψιμο (της πρώτης) άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα, ήταν δεδομένο πως θα δημιουργούσε ζητήματα σε σχέση με τις άδειες στις φυλακές, καθώς οι δικαστές μπήκαν στην ουσία του Σωφρονιστικού Κώδικα και προχώρησαν σε ερμηνεία των διατάξεων περί των αδειών, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Τι είπαν:

α) Πως ο νομοθέτης αναφέρεται σε καταδίκους σε ισόβια κάθειρξη ως έχοντες δικαίωμα αδείας, όχι όμως και σε καταδίκους σε περισσότερες της μίας ισόβιες καθείρξεις. Αυτό κατά τους δικαστές σημαίνει πως δεν επιθυμεί να χορηγούνται τέτοιες άδειες:
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου ερμηνεύοντας τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα επισημαίνουν πως κατά την κρίση τους εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται «ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Με βάση αυτό επισημαίνουν ότι επειδή ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για την τέλεση κακουργημάτων σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και σε πρόσκαιρη κάθειρξη 25 ετών, «ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού όπως προελέχθη, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

β) Οι δικαστές κάνοντας ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα επισημαίνουν πως οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια , «στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας».

Και αφού ξεκαθαρίζουν πως προφανώς «στην έννοια δε του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», προσθέτουν πως «ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προέχοντος αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».

Δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών ο εισαγγελέας έθεσε βέτο παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε στη συνομιλία με τον κρατούμενο και την δικηγόρο του ότι έχει τις τυπικές προϋποθέσεις για να την πάρει. Επικαλέστηκε όμως λόγους ουσίας και αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φράση «το κόκκινο νήμα της αντίστασης», που είχε χρησιμοποιήσει ο Δ. Κουφοντίνας σε κάποια παλαιότερη δήλωσή του, εκφράζοντας προβληματισμό για αυτή.

Αναφέρθηκε τότε εκ μέρους του πολυισοβίτη πως η δήλωση αυτή έχει παρερμηνευθεί καθώς το νόημά της αφορούσε την απεργία πείνας που θα ξεκινούσε πριν από ένα χρόνο όταν δεν υπήρχε απάντηση στο αίτημά του για άδεια.

Όταν ο εισαγγελέας είπε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος παρέστη στο Συμβούλιο, το λόγο άσκησε βέτο στην κατά πλειοψηφία θετική απόφαση του Συμβουλίου, του απάντησε ότι τον αντιμετωπίζει όχι ως νομικός, αλλά ως πολιτικός αντίπαλος. «Γι’ αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα της αντίστασης και ξεκινώ απεργία πείνας».

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.