«Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών

Πότε πάμε σε εκλογές;
«Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών

Με το χρόνο πλέον να κυλάει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια τεράστια επικοινωνιακή επίθεση με σκοπό να προβάλει το έργο των πεπραγμένων της κατά το διάστημα 2015- 2019, αλλά και να αναδείξει τα μειονεκτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα με ένα μπαράζ προσλήψεων, επιδομάτων αλλά και εξαγγελιών για οικονομικές ελαφρύνσεις των πολιτών προσπαθεί να επαναφέρει στους κόλπους των ψηφοφόρων της, όσους έχουν απομακρυνθεί.

Παρόλα αυτά η ανταπόκριση των πολιτών δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών μπορεί να δείχνουν μια ελαφρά μείωση της διαφοράς, της τάξεως του 0,5% – 1%, ωστόσο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλο και να έχει παγιωθεί.

Ταυτόχρονα σε όλες τις έρευνες ο Κυριακός Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί συντριπτικό προβάδισμα και στην παράσταση νίκης.

Αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση ελπίζει πλέον στους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται άνω του 12%. Οι επιτελείς του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να επανεντάξουν και πάλι στην εκλογική τους δύναμη ένα μεγάλο μέρος των πολιτών οι οποίοι το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Κι αν όλα τα παραπάνω να αποτελούν εργαλεία για αναλύσεις και σχεδιασμούς, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα αποτελέσουν το κομβικό σημείο για τη λήψη αποφάσεων. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διαφορά των δύο κομμάτων κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατρέψει το παιχνίδι σε ντέρμπι.

Σε περίπτωση τώρα που το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, δηλαδή άνω του 6 – 7%, αναμένεται να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις μιας και ο Aλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει μια κυβέρνηση που έχει λάβει συντριπτική καταψήφιση από το λαό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη κρίση, όπως αυτή στο Μάτι φέρνουν πολύ κοντά τα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά στις ευρωεκλογές να στηθούν πρόωρες κάλπες στις 23 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου.

Αν τώρα η διαφορά είναι μικρότερη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το παλέψει και θα πάει προς εξάντληση τετραετίας με τις εκλογές να γίνονται το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ