Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της θέλει η Σκωτία

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της θέλει η Σκωτία

Θέμα νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

 

Σε ομιλία της στους βουλευτές του κυβερνώντος SNP, η Νίκολα Στέρτζον, είπε πως το νέο δημοψήφισμα, θα πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες τοπικές εκλογές για ανάδειξη νέου κοινοβουλίου στη Σκωτία που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2021.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία, αλλά η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τις περιστάσεις και οι πολίτες της Σκωτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής.

«Το Brexit ανέδειξε ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα στο πώς διοικείται η Σκωτία και πρέπει να μας πείσει ότι χρειαζόμαστε πιο στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας ως χώρα. Με όλα τα κεφάλαια και τα ταλέντα, η Σκωτία θα έπρεπε να ευδοκιμεί και να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη. Αλλά αντί για αυτό εξαναγκαζόμαστε στο περιθώριο μέσα στην Βρετανία, που από μόνη της περιθωριοποιείται στη διεθνή σκηνή. Η ανεξαρτησία, αντίθετα, θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε την θέση μας στην Ευρώπη», είπε.

Εκβιασμό του Λονδίνου από την πρωθυπουργό της Σκωτίας βλέπουν αναλυτές

Η Στέρτζον διευκρίνισε, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει την συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης, αφού γνωρίζει πως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ρητά αποκλείσει την επαναφορά του άρθρου 30 με το οποίο νομιμοποίησε το δημοψήφισμα του 2014. Δεδομένων αυτών των παραμέτρων, πολλοί αναλυτές αξιολογούν την ανακίνηση αυτού του θέματος ως μέσο, έμμεσου, πλήν σαφούς εκβιασμού στην κυβέρνηση του Λονδίνου να βρει την σωστή φόρμουλα για το Brexit που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.