Οι ψυχολόγοι απαντούν γιατί οι άνθρωποι απαντούν

Οι ψυχολόγοι απαντούν γιατί οι άνθρωποι απαντούν

Τα ποσοστά απιστίας σοκάρουν.

Έχει ειπωθεί πως όταν ένας άνθρωπος απατά έναν άλλο, μειώνει τον εαυτό του, «πληγώνει» την δική του αυτοεκτίμηση αλλά και την σχέση του, υπονομεύοντας αυτόματα οποιαδήποτε εμπιστοσύνη είχε χτιστεί, με κόπο ή χωρίς, χάνοντας παράλληλα την ικανότητα του να δημιουργήσει από εκεί και πέρα αληθινές σχέσεις.

Και είναι αλήθεια λέξη προς λέξη. Το να απατάς έχει γίνει πλέον κάτι απίστευτα κοινό, με τον πολύ διάσημο ψυχολόγο και αναλυτή συμπεριφοράς του Hollywood, John Howard να μας φέρνει πολύ σοκαριστικά νούμερα. Το 50% των ανθρώπων σε μια σχέση, έχει απατήσει τον σύντροφό του, εν έτει 2019.

Πάμε και πιο απλά; Οι μισοί δεσμευμένοι άνθρωποι, έχουν απατήσει.

Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Οι ψυχολόγοι δίνουν την απάντηση

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί το να απατάς έχει γίνει τόσο σύνηθες και είναι, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό, η πρώτη αιτία χωρισμού στα ζευγάρια με το συντριπτικό ποσοστό του 75%;
Πολλοί ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εξελικτικά η μονογαμία δεν είναι στη φύση του ανθρώπου και ότι από την εποχή των σπηλαίων ξεκίνησαν να συγκατοικούν για να αναπαραστήσουν την έμφυτη εμπειρία τους στην εξερεύνηση. Και μόλις εξερευνούσαν έναν άνθρωπο, πήγαιναν στον επόμενο και μετά στον επόμενο και πάει λέγοντας.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό στις σχέσεις του σήμερα; Δύο είναι οι βασικές αιτίες.

Social media

Μπορεί να έχεις νιώσει τρελή που τσαντίζεσαι με ένα like του συντρόφου σου ή ένα follow σε κάποια άλλη. Η αλήθεια είναι πως δεν είσαι, γιατί σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η σημερινή άκρως μιντιακή εποχή, έχει ενισχύσει την απιστία σε τριπλάσιο βαθμό από ότι πριν 10 ή 15 χρόνια.

Οι γρήγορες εικόνες, η απίστευτα μεγάλη ποικιλία, η διαθεσιμότητα και η πολύ εύκολη επικοινωνία μέσω των μιντιακών λογαριασμών, έχουν καταστήσει την απιστία ανησυχητικά εύκολη.

Ενίσχυση εικόνας

Οι άνδρες και οι γυναίκες που οδηγούνται σε απιστία, πολύ συχνά πιστεύουν ότι με αυτή τους την πράξη, γίνονται πιο αρεστοί, είναι πιο ενδιαφέροντες και επιβεβαιώνουν το «εγώ» τους πανηγυρικά.

Κάτι που όταν βρίσκεσαι σε μακροχρόνια σχέση, λείπει και αντί να το ζητήσεις ή επιδιώξεις ή προσπαθήσεις από τον σύντροφο σου, το ψάχνεις αλλού.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.