Επιθετική απάντηση σε Ακάρ: «Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει»

Επιθετική απάντηση σε Ακάρ: «Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει»

Η Νέα Δημοκρατία επίσης τοποθετήθηκε στο ζήτημα.

Άμεση (και επώνυμη) ήταν η απάντηση της Ελλάδος, με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά, στις λεκτικές προκλήσεις του Τούρκου Υπουργού Αμύνης και πρώην Γενικού Επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού ε.α. Χαλουσί Ακάρ ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συνθηκών και ότι ό Έλληνας ομόλογός του πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Πριν λίγη ώρα ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ Α.Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ.Ακάρ, τόνισε τα εξής:

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.

H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Αυστηρό μήνυμα από τη Νέα Δημοκρατία στην Άγκυρα

Μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στέλνει με ανάρτησή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Τούρκου Υπ. Άμυνας που ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίο ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει: « Εκείνοι που με “casus belli” διαρκώς απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα  νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν».

Και πρόσθεσε: «Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου».

Τι είχε πει ο Ακάρ

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, ζητώντας από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου.

«Η στρατικοποιηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» δήλωσε ο κ. Ακάρ όπως μετέδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Και συνέχισε: «Από τον Έλληνα ομόλογό μου – στα πλαίσια των καλών και ειλικρινών σχέσεων μας – περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και σε αυτό το ζήτημα».

Ουσιαστικά ο πρώην Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θέτει το ζήτημα της πλήρους αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή αναπαρήχθη άμεσα από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα ως «έκτακτη επικαιρότητα».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.