Η ζημιά από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων είναι ανυπολόγιστη και οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανορθωθεί.
Ο κίνδυνος της φωτιάς πέρασε, λένε οι άνδρες της πυροσβεστικής στο Παρίσι που από το απόγευμα της Δευτέρας επιχειρούν αδιάκοπα στην Παναγία των Παρισίων. Ωστόσο, εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για την αντοχή των υλικών του κτιρίου που δοκιμάστηκαν αρχικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια από την τεράστια ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατάσβεση.
Με το βλέμμα όλου του πλανήτη στην γαλλική πρωτεύουσα και την ευχή η Παναγία των Παρισίων να αντέξει το πλήγμα, ειδικοί έρχονται να δώσουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη ζημιά και τον χρόνο αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσε η πυρκαγιά.
Οι κίνδυνοι της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων
Ο Ερίκ Φισέρ είναι διευθυντής του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας», που παρακολουθεί και προστατεύει εδώ και 8 αιώνες έναν άλλο ιστορικό καθεδρικό, εκείνον του Στρασβούργου. Έχοντας σημαντική εμπειρία σε μεσαιωνικά κτίρια και ναούς, ο Φιρέρ εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο πως θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων και τους κινδύνους μια τέτοιας επιχείρησης.
Όπως εξηγεί, θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων, αφού οι ζημιές είναι σημαντικές. «Θα χρειαστούν εργασίες αποκατάστασης της πέτρας, της ξύλινης κορνίζας του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, των μεταλλικών μερών, των τεχνικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση, τον φωτισμό…».
Το μέλλον της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται στα αρχεία
Ο ειδικός εκτιμά πως το πιο σημαντικό τώρα, μετά την καταστροφή, είναι να βρεθούν τα κατάλληλα αρχεία ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Το πιο σημαντικό είναι οι πηγές πληροφόρησης, τα αντίγραφα που θα επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες και τις εταιρίες να ανακατασκευάσουν τα κατεστραμμένα κομμάτια του ναού με τη μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει.
Ο Φισέρ εξηγεί πως στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι των μνημείων δημιουργούσαν πιστά αντίγραφα τμημάτων τους από γύψο, κάτι που ευτυχώς σήμερα είναι εφικτό να γίνει ψηφιακά. «Όσο για τα υπόλοιπα, γνωρίζουμε πολύ καλά να τα κάνουμε, να δουλέψουμε την πέτρα, να φτιάξουμε από την αρχή τα βιτρό», εκτιμά ο διευθυντής του Ιδρύματος.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.