Τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε νέα αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Οκτωβρίου, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε χθες, σε τεταμένο κλίμα.
Αν η συμφωνία διαζυγίου, στην οποία κατέληξαν η Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες, επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν απ’ αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση της Βρετανίας θα γίνει την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.
1. Έξοδος με συμφωνία την 1η Ιουνίου
Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε μέχρι τώρα ανίκανη να κάνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.
Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια Συνθήκη Αποχώρησης, η οποία ρυθμίζει τα του διαζυγίου, και μια Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.
Αν και η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Αποχώρησης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ποντάρει στην Πολιτική Διακήρυξη για να επιτύχει έναν συμβιβασμό που να μπορεί να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με αυτόν τον στόχο, η επικεφαλής των Συντηρητικών άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί επίσης να οργανώσει σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο πάνω σε διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της πριν από τις 22 Μαΐου, διότι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν το καταφέρει, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την ΕΕ την 1η Ιουνίου.
2. Έξοδος με συμφωνία αργότερα
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά την 1η Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει πως έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.
Αν η συμφωνία αποχώρησης περάσει το στάδιο του Κοινοβουλίου στη διάρκεια του Ιουνίου, οι Βρετανοί θα βγουν από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί τον Ιούλιο, την 1η Αυγούστου κ.ο.κ.
Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου θα εξεταστεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το Brexit.
3. «No deal»
Το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σήμαινε μια βίαιη έξοδο και χωρίς μεταβατική περίοδο ούτε σχέδιο για τη συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Έπειτα από 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η χώρα θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπόκειται πλέον στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η αποχώρηση θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ τη στιγμή των ευρωεκλογών τον Μάιο, αλλά αρνηθεί να συμμετάσχει σ’ αυτές.
Το «no deal» θα μπορούσε επίσης να συμβεί την 31η Οκτωβρίου, αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της στο τέλος της προθεσμίας των έξι μηνών.
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους εν όψει αυτού του ενδεχομένου, έστω κι αν οι 27 και οι βρετανοί βουλευτές λένε πως δεν το θέλουν.
4. Βουλευτικές εκλογές
Μπορεί να προκηρυχθούν αν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν καταφέρουν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για το Brexit.
Εκλογές μπορεί επίσης να διενεργηθούν έπειτα από ενδεχόμενη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
5. «No Brexit»
Μια τέτοια στροφή, η οποία υποστηρίζεται από μειοψηφία βουλευτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.
Η επιλογή της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αναφέρθηκε από το Εργατικό Κόμμα κατά τις συνομιλίες του με την κυβέρνηση, αλλά αυτή επανέλαβε πως είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση των άλλων κρατών μελών.