Κάντε τα οικονομικά πλάνα σας εν όψει εορταστικής περιόδου.
Το Πάσχα του 2019 «πέφτει» στις 28 Απριλίου, γεγονός που φέρνει αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων και των δώρων, σε σύγκριση με το περσινό έτος.
Συντάξεις
Έτσι, οι συντάξεις Μαΐου 2019 για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν στις 23 Απριλίου, ενώ στις 24 Απριλίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα υπόλοιπα Ταμεία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Εορτών.
Δώρο Πάσχα
Τη Μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν οι εργαζόμενοι το Δώρο Πάσχα. Ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί να δώσει το δώρο και νωρίτερα. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Όσον αφορά στον ΟΑΕΔ, αυτός θα καταβάλλει το Δώρο Πάσχα στους εγγεγραμμένους ανέργους την εβδομάδα πριν από το Πάσχα ή ακόμα και λίγες ημέρες νωρίτερα.
Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου του 2019.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Πώς θα το υπολογίσετε
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο διάστημα είτε λόγω παραίτησης είτε λόγω απόλυσης, δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου το οποίο υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο
Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε την καταβολή επιδόματος για το Πάσχα στους εργαζομένους και συνταξιούχους του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως αν υπάρξει υπεραπόδοση πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό θα καταβληθεί με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.