
Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα. H 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα SmerSD.
Ο Σέφτσοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί», πριν προσθέσει «της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει».
Η Τσαπούτοβα τόνισε από την πλευρά της σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία.
Η εκλογική νίκη της δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι. Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.
Η Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις διαδηλώσεις έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον της κυβέρνησης του Σμερ, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού.
Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το Σμερ.
Αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Drone στη Λευκάδα: Τα σενάρια που φέρνουν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση
- Παρότι ήθελαν η νύφη και ο γαμπρός: Ο λόγος που το σενάριο Τζάκρη – ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται
- Το παιχνίδι της διαδοχής και οι «κρυφές» μετρήσεις: Ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ για αντι-Μητσοτάκη

Τι είναι το Exodos; Εσύ!
Λίγο πριν μπει το ΣΚ, ακούμε Stolen Mic στο Αιγάλεω και πίνουμε μπίρες στην Τεχνόπολη
«Cleansed»: Μια ιστορία αγάπης, ακραίας βίας, υψηλού συμβολισμού και ευγενούς ποίησης

Kουίζ Γεωγραφίας «Βρες τη σημαία»: To ‘χεις να βρεις ποια σημαία ανήκει πού ή μπα;
Κουίζ «Διάσημα Λογότυπα» : Μπορείς το 10/10 στο κουίζ που οι περισσότεροι την πατάνε ενώ τα βλέπουν κάθε μέρα;
Κουίζ ”Animal Kingdom”: Μπορείς το 10/10 στο απόλυτο κουίζ για το ζωικό βασίλειο;
