Ακυρώθηκε ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος επειδή η αστροναύτης… ψήλωσε

Ακυρώθηκε ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος επειδή η αστροναύτης… ψήλωσε

Ακυρώθηκε από τη NASA ο πρώτος διαστημικός περίπατος που θα περιελάμβανε αποκλειστικά γυναίκες, τόσο στο διάστημα, όσο και στη Γη, επειδή η Αν Μακλέιν, αστροναύτης που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εδώ και τέσσερις μήνες, έχει ψηλώσει πέντε εκατοστά και δεν της κάνει η στολή…

Ο γυναικείος περίπατος ήταν προγραμματισμένος για τις 29 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Μακλέιν και της Κριστίνα Κοτς, που θα περπατούσαν επί επτά ώρες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή να αντικαταστήσουν μπαταρίες στο εξωτερικό μέρος του σταθμού, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από άλλους αστροναύτες, το περασμένο καλοκαίρι.

Λόγω της μικροβαρύτητας στο Διάστημα, οι αστροναύτες παίρνουν ύψος, το οποίο χάνουν ξανά όταν επιστρέφουν στη Γη. Η NASA ανακοίνωσε ότι τα σχέδια άλλαξαν, «εν μέρει», λόγω έλλειψης κατάλληλων διαστημικών στολών για τις δύο γυναίκες αστροναύτες. Σύμφωνα με την Guardian, στον περίπατο που έκανε η Μακλέιν στις 22 Μαρτίου, κατάλαβε ότι το εξωτερικό άνω μέρος της στολής της ήταν μικρότερο μέγεθος από ό,τι χρειάζεται.

Μέχρι την Παρασκευή όμως, που ήταν προγραμματισμένος ο γυναικείος περίπατος, η υπηρεσία προλαβαίνει να κατασκευάσει μόνο μία στολή μεσαίου μεγέθους, και αυτό θα το φορέσει η Κοτς. Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο γιατί το πρόβλημα με το μέγεθος της διαστημικής στολής προέκυψε ξαφνικά τώρα, τρεις ημέρες πριν το προγραμματισμένο εγχείρημα και δεν είχε ληφθεί υπόψιν νωρίτερα.

Η Μακλέιν είχε γράψει στο Twitter, στις 4 Μαρτίου, ότι έχει ήδη ψηλώσει πέντε εκατοστά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο Διάστημα. Η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πριν 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.