Έφυγε από τη ζωή ο πράκτορας της Μοσάντ Ραφί Εϊτάν – Είχε συλλάβει έναν από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος

Έφυγε από τη ζωή ο πράκτορας της Μοσάντ Ραφί Εϊτάν - Είχε συλλάβει έναν από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος

Πέθανε ο θρυλικός πράκτορας της Μοσάντ που είχε συλλάβει τον Άιχμαν.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο Ραφί Εϊτάν. Ήταν ο πράκτορας της Μοσάντ που ηγήθηκε της επιχείρησης σύλληψης του ναζί, Αντολφ Άιχμαν, στην Αργεντινή.

Ο Εϊτάν θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες» των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Το 1960 η Μοσάντ πήρε την πληροφορίες ότι ο Άιχμαν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του Ολοκαυτώματος, ήταν ζωντανός και κρυβόταν στην Αργεντινή. Ο Εϊτάν ήταν επικεφαλής της οκταμελούς ομάδας που πήγε στην Αργεντινή, έπιασε τον Άιχμαν και τον μετέφερε στο Ισραήλ. Ο Άιχμαν καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε το 1962.

Σε συνέντευξή του το 2011, στο BBC, ο Εϊτάν είχε απορρίψει τον χαρακτηρισμό «ήρωας» που του απέδιδαν, περιγράφοντας τον εαυτό του ως… μισό Τζέιμς Μποντ. Τη δεκαετία του ‘80 αποκαλύφθηκε ότι είχε στρατολογήσει τον Τζόναθαν Πόλαρντ, έναν Αμερικανό αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, που έδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο Ισραήλ. Το FBI εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Εϊτάν όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Πόλαρντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης μετά τη σύλληψή του το 1985.

Από το 2006 έως το 2009 ο Εϊτάν ήταν βουλευτής, ενώ διετέλεσε και υπουργός, αρμόδιος για θέματα συντάξεων. «Χάσαμε έναν θαρραλέο πολεμιστή, η συμβολή του οποίου στην ασφάλεια του Ισραήλ θα διδάσκεται για τις επόμενες γενεές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν.

Πηγή: ant1news.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.