Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τουρκική μειονότητα στη συνάντηση με τον Κατρούγκαλο

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τουρκική μειονότητα στη συνάντηση με τον Κατρούγκαλο

Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας και στην συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει τον συνομιλητή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Μίλησε για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, για τουρκική μειονότητα και για τα «θέλω» της Αγκυρας σε Κυπριακό και Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή», τόνισε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκτός όμως από τις αβρότητες ανάμεσα στους δυο άνδρες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Ξέρουμε ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστηρίζουμε ωστόσο και τα αυτονόητα δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της όπου δικαιούται να ωφεληθεί από τις υπάρχουσες πηγές υδρογονανθράκων. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, όπως και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

«Μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Και του είπα ότι είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Συζητήσαμε και για την μειονότητα μας στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και όπως είπε τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η διοίκηση στα βακουφικά ιδρύματα. Είχε προηγηθεί η φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την άλλη, όσον αφορά την ανατολική Μεσογειο, είπε «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Για το Κυπριακό είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

Για τους οκτώ, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Ξέρουμε όλοι μας πως είναι πραξικοπηματίες, έφυγαν την νύχτα του πραξικοπήματος και με ελικόπτερο ήρθαν στην Ελλάδα. Εσείς μας στείλατε το ελικόπτερο αλλά δεν μας στείλατε τους πραξικοπηματίες», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να απαντήσει ο κ. Κατρούγκαλος πως «υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων στην Ελλάδα. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.