Καθυστέρηση του Brexit ζητάει η Μέι

Καθυστέρηση του Brexit ζητάει η Μέι

Παράταση των διαπραγματεύσεων της μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «διαζύγιό» τους, μέχρι τις 30 Ιουνίου, ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. 

Όπως δήλωσε η ίδια στη Βουλή των Κοινοτήτων, και εν όψει της αυριανής Συνόδου της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το Brexit, έστειλε επιστολή στον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, «ενημερώνοντάς τον ότι η Βρετανία αναζητά παράταση της περιόδου για το Άρθρο 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου».

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η 29η Μαρτίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η βρετανική βουλή μέσα από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, έδωσε το «ok» για την αναβολή του Brexit. Και αυτό, μετά τη δεύτερη ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο, το οποίο καταψήφισε τη συμφωνία για το Brexit. Τον Ιανουάριο είχε επίσης απορρίψει την προηγούμενη πρόταση συμφωνίας για το Brexit.

Πάντως, νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εφιτκή η συμφωνία για το Brexit εντός της εβδομάδας.

«Η εντύπωσή μου είναι… ότι αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα υπάρξει απόφαση, αλλά ότι πιθανότατα θα πρέπει να συναντηθούμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γιούνκερ σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Η κυρία Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτα, ούτε στο υπουργικό της συμβούλιο, ούτε στο κοινοβούλιο», επεσήμανε.

Το μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit απέστειλε, άλλωστε, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για το ζήτημα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.