Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, που κόστισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους, ενώ άλλοι 20 νοσηλεύονται.

 Οι τελευταίες πληροφορίες για το φριχτό φονικό.

  • Δεκαεπτά λεπτά διαρκεί το βίντεο του δράστη που κατέγραψε την πολύνεκρη επίθεση με το κινητό του. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.
  • Ο δράστης, στη live μετάδοση που έκανε στο facebook, ανέφερε ότι είναι Αυστραλός, 28 ετών και το όνομά του είναι Μπρέτον Τάραντ, ενώ είχε ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές απόψεις. Ο ίδιος φέρεται να είχε γράψει νωρίτερα σε «μανιφέστο» για τις δολοφονικές προθέσεις του, όπως και το σχέδιο επίθεσης στα τζαμιά. Στο μανιφέστο είχε γράψει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

  • Ο «Τάραντ», σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί, είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

  • Πάνω σε ένα από τα όπλα που εικάζεται ότι χρησιμοποίησε στην πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος της Νέας Ζηλανδίας ο Αυστραλός μακελάρης που συνελήφθη, έγραφε «TURKOFAGOS».
  • Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι συνέλαβε έναν άνδρα κοντά στα 30, ο οποίος και κατηγορείται για τους φόνους. Δύο άνδρες ακόμα, τέθηκαν υπό κράτηση. Επισήμως, δεν έχουν δοθεί ως τώρα τα στοιχεία του στη δημοσιότητα. Στο δικαστήριο θα παρουσιαστεί το πρωί του Σαββάτου (ώρα Νέας Ζηλανδίας).
  • Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μην αναδημοσιεύουν βίντεο online από το περιστατικό, επειδή είναι πολύ σκληρές οι εικόνες που κατέγραψε ο ίδιος ο δράστης.
  • Οι αρχές βρήκαν οπλισμό και εκρηκτικές ύλες στο αυτοκίνητο του δράστη.
  • Οι παίκτες της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπαγκλαντές -που βρίσκονταν στη Νέα Ζηλανδία για αγώνα- κατευθύνονταν προς το τέμενος Αλ Νουρ για να προσευχηθούν, την ώρα που συνέβαινε η μαζική δολοφονία. Ήταν θέμα λίγων λεπτών που δεν βρίσκονταν μέσα στο τέμενος. Ο τερματοφύλακας της ομάδας, ανέφερε ότι «όλοι οι παίκτες έκλαιγαν» με το που έμαθαν τι συνέβη. Μάλιστα, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον αγώνα κρίκετ, ο οποίος αναβλήθηκε.
  • Η περιοχή ΚράιστΤσερτς παραμένει αποκλεισμένη.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο πατέρας του Μπρέντον Τάραντ, Ρόντνεϊ, ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρκίνο. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμα στη Νέα Ζηλανδία.

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

Σύμφωνα με το ABC News, η οικογένεια Τάραντ ήταν γνωστή στην περιοχή. Ο Μπρένταν Τάραντ ήταν personal trainer αλλά από το 2009 έως το 2011 έφυγε για να ταξιδέψει στον κόσμο. Εικάζεται ότι ο θάνατος του πατέρα του τον επηρέασε πολύ. Μία κοπέλα που είχε γυμναστήριο στην περιοχή που έκανε προπόνηση ο δράστης, είπε στο ABC: «Ήταν πολύ αφοσιωμένος, περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Ήταν πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του».

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

Από το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα – Φωτογραφία abc.net.au

Σε ρεπορτάζ διεθνών μέσων, άνθρωποι που τον γνώριζαν είπαν δεν τον ενδιέφερε ούτε το σχολείο ούτε και το πανεπιστήμιο, πως έβγαλε λεφτά ανταλλάσσοντας Bitcoin και πέρασε κάποια χρόνια, από το 2011 και μετά ταξιδεύοντας στο Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και την Ευρώπη.

Tο προφίλ του μακελάρη: Ο personal trainer που κατέληξε δολοφόνος

Πώς έγινε το μακελειό

Ο δράστης οδήγησε ως την είσοδο του τζαμιού Αλ Νουρ, στο κέντρο της πόλης ΚράιστΤσερτς. Μπήκε μέσα και ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε τοπικά μέσα ότι έτρεχαν να σωθούν, την ώρα που έβλεπαν αιμόφυρτα θύματα και έξω από το κτήριο.

Έπειτα, ο δράστης οδήγησε ως το Λίνγουντ, με στόχο το δεύτερο τζαμί. Ένας μάρτυρας περιέγραψε ότι ένας από τους πιστούς κατάφερε να τον αφοπλίσει, με τον δράστη να φεύγει τρέχοντας προς το αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο απέξω.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.