
Έντονο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο για «διαρροές», την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία της αναθεώρησης.
Απόψε το βράδυ πέφτει η αυλαία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι βουλετές που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία έπειτα.
Οι πιθανές απώλειες στο ‘Αρθρο 3
Σε ένα έντονο παρασκηνιακό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας, που κατά την πρώτη ψηφοφορία καταψήφισαν το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο της Πολιτείας, εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η διάταξη που πέρασε τον Φλεβάρη με το ισχνό «151» προκάλεσε δύο διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε στις ψήφους 8 βουλευτών που είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση είτε προέρχονται από την γνωστή ομάδα των «6».
Συγκεκριμένα, θετικά είχαν τοποθετηθεί οι κ.κ Κουίκ, Δανέλλης, Παπακώστα, Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς, Θεοχαρόπουλος, Ψαριανός καθώς και 143 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους τελευταίους όμως δεν ψήφισαν οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Κασιμάτη, εξέλιξη που καθιστά ουσιαστικά τον κ. Ψαριανό ρυθμιστή των εξελίξεων.
Παράλληλα, βάσει των όσων έγιναν χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την ξεκάθαρη ενόχληση της κ. Κασιμάτη για τον τρόπο με τον οποίο διέρρευσε το ψηφοδέλτιό της σε συνδυασμό με την απουσία του κ. Μιχελογιαννάκη από τη διαδικασία, μπερδεύουν παρά διαλευκάνουν τα πράγματα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές να μην γκρεμίσουν ότι έχτισαν τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής, είχε με συνέντευξή του προαναγγείλει την υπερψήφιση του άρθρου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέα αναθεώρηση η ΝΔ, αφήνει ο Τασούλας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ -εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση- να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία της αναθεώρησης, άφησε το πρωί κατά την συζήτηση για την δεύτερη σχετική ψηφοφορία, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.
«Τα απομεινάρια αυτής της διαδικασίας που θα πάνε στην επόμενη Βουλή θα είναι χαοτικές, περιττές και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις με ελάχιστες εξαιρέσεις», δήλωσε αρχικά για να γίνει ακόμα πιο σαφής στη συνέχεια: «θα κληθεί η ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σταθμίσει αν αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μία εξ υπ’ αρχής διαδικασία, που θα δώσει την αναγκαία βαρύτητα, με αναθεώρηση όλων εκείνων άρθρων που εσείς δεν τολμήσατε να προτείνετε λόγω εχθροπάθειάς σας τάχα προς τον νεοφιλελευθερισμό».
Η ψήφιση του άρθρου 32
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στην ΚΟ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, στη δεύτερη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, θα ψηφίσει το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Έτσι, έβαλε τέλος στο σενάριο κάποιοι βουλευτές του να μην το ψηφίσουν για να μην υπάρξει η πλειοψηφία των «180» που θα άνοιγε το δρόμο στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να εγκρίνει το περιεχόμενο του με «151» ψήφους.
Η σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια θα είναι σύντομη. Θα μιλήσουν μόνο οι εισηγητές από κάθε κόμμα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, το προεδρείο της επιτροπής αναθεώρησης και όποιοι πολιτικοί αρχηγοί το ζητήσουν. Η ψηφοφορία θα καθορίσει ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα εισέλθουν στην τελική φάση τροποποίησης από την επόμενη Βουλή
Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει συνολικά 49 προτάσεις, που στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν τουλάχιστον 151 «ναι»: 32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της Ν.Δ. και 7 από ομάδες βουλευτών.
Πηγή: newpost.gr