To BBC έκανε «διορθώσεις» στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

To BBC έκανε «διορθώσεις» στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Τι αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Μετά από τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε στην Αθήνα και την επιστολή διαμαρτυρίας του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, το BBC προέβη την Παρασκευή σε ανανέωση του περιεχόμενου του περιβόητου άρθρου στο οποίο έκανε αναφορές για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».

Στο άρθρο πλέον περιλαμβάνονται και οι επίσημες θέσεις της Ελλάδας, ενώ αποσαφηνίζεται ότι η χώρα μας αποδέχεται την ύπαρξη μόνος μίας μειονότητας στην επικράτεια της, της μουσουλμανικής στην Θράκη.

Στο τέλος του κειμένου, προστέθηκε μια παράγραφος, στην οποία τονίζεται ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο έχει διευκρινιστεί σε δυο σημεία. Ένα λάθος που αφορούσε στην αλλαγή του Συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία έχει αφαιρεθεί και επιπλέον πληροφορίες για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ελληνική κοινότητα που μιλά σλαβικά έχει προστεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής στο BBC της επιστολής από τον Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο».

To BBC έκανε «διορθώσεις» στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Σε άλλο σημείο του κειμένου, το BBC προσέθεσε τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα, αναφέροντας:

  • Η ελληνική κυβέρνηση, επίσημα, αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη ΘράκηΙστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας ως μια γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες
  • Έγγραφο από τη δεκαετία του ’90 αναφέρει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα», υπονοώντας ότι όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν απέκτησαν ελληνική εθνική συνείδηση.
  • Η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, ότι υποδηλώνει για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας.
To BBC έκανε «διορθώσεις» στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Ντιμιτροφ: θέμα της Ελλάδας, εμείς δεν παρεμβαίνουμε

Στο επίμαχο θέμα του άρθρου του BBC αναφέρθηκε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας. Σε δηλώσεις του, στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για εσωτερική υπόθεση και θέμα «ελληνικής συζήτησης». Στην ερώτηση αν η Βόρεια Μακεδονία θεωρεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα «βορειομακεδονική μειονότητα» που η χώρα του υποχρεούται να την προστατεύσει, ο Νικολά Ντιμιτρόφ απάντησε ότι «και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

«Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία, εργαστήκαμε σκληρά για να το πετύχουμε, και θα κάνουμε… είμαστε προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Όπως είπα, αυτό είναι ζήτημα για διάλογο εδώ… Έχουμε πολλά να κάνουμε σε άλλους τομείς», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηθείς για το αν ήταν ελληνική πρόταση το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε μόνο ότι «αυτή η πρόταση ήρθε ουσιαστικά μέσα από την πίεση να βρούμε μία διέξοδο. Ήταν στο Σούνιο, ώστε να βρούμε κάτι που έχει βαθύ νόημα για εμάς και να μην έχει σημασία για εσάς. Έτσι φτάσαμε σε αυτό».

Αποκάλυψε δε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά «έκλεισε» στη Νέα Υόρκη, πέρυσι τον Μάιο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.