«Κληρώνει» τον Μάρτιο για τις εκλογές – Τα σενάρια, οι τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα δεδομένα

«Κληρώνει» τον Μάρτιο για τις εκλογές - Τα σενάρια, οι τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα δεδομένα
Απαντήσεις σε ερωτήματα που ανακύπτουν τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να δώσουν οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου. Τρεις παράμετροι επηρεάζουν την εικόνα του σκηνικού της επόμενης ημέρας.

Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης πήραν κατεύθυνση στην Π.Γ της Πέμπτης, για «εκλογές στο τέλος της τετραετίας», δηλαδή το Φθινόπωρο. Αυτός είναι και ο λόγος που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους άλλοι μιλούν για Σεπτέμβρη και κάποιοι για Οκτώβρη.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η επιλογή της φθινοπωρινής κάλπης έχει συντριπτικά περισσότερους υποστηρικτές σε κυβέρνηση και κόμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών (και στελέχη των 53) θέλουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με το επιχείρημα ότι έτσι υπάρχει χρόνος ώστε να υλοποιηθούν τα θετικά μέτρα και να δουν οι πολίτες το όφελος, στην τσέπη και στη ζωή τους. Τότε θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα προκύψει στους πολίτες το ισχυρό δίλημμα μεταξύ του -κοινωνικά ευαίσθητου- ΣΥΡΙΖΑ και της ευαισθησίας στο «επιχειρείν» που στοχεύει το σχέδιο της ΝΔ.

Το Φθινόπωρο (πέραν του Τσακαλώτου για τα θέματα της οικονομίας) επιλέγουν και μια σειρά από άλλα στελέχη, καθώς εκτιμούν ότι η «ήπια» επιτήρηση μετά το τέλος των μνημονίων, αφήνει περιθώρια στο Μαξίμου να γυρίζει το παιχνίδι και να ανατρέψει τους συσχετισμούς που καταγράφονται -με διαφορές ωστόσο- σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η μειοψηφική άποψη μέσα στο κόμμα, εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει συντεταγμένα σε εκλογές νωρίτερα, μέσα στην Άνοιξη. Με πολύ ισχυρό πολιτικό αφήγημα να προκαλέσει το ενδιαφέρον, την ελπίδα, και τελικά την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που περνούν δύσκολα. Αυτών που -απογοητευμένοι πιθανότατα- θα καθίσουν σπίτι τους την ημέρα των εκλογών, αφήνοντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας, προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρήσει να ξαναπιάσει το νήμα με τους ψηφοφόρους του κόμματος κατά τις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις (Ιανουάριος ‘15, Δημοψήφισμα, Σεπτέμβριος ’15). Θέτουν θέμα δημιουργίας νέου διλήμματος στους προοδευτικούς ψηφοφόρους επί πολιτικού περιεχομένου.

Ζητούν δηλαδή ένα «αφήγημα ελπίδας» ως όχημα, για πολιτική σύγκρουση με την ΝΔ μέχρις εσχάτων και μέχρι τον Μάιο. Το αφήγημα αυτό, πρέπει να ξεκινά από την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας. Θέμα το οποίο αρχικά είχε θέσει από την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης, εσχάτως όμως το έκανε –έγκαιρα- σημαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κερδίζοντας στα σημεία το οικονομικό επιτελείο που αρχικά τον είχε ειρωνευτεί και τώρα εμφανίζεται συναινετικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει –στα όρια της βεβαιότητας- η εκτίμηση ότι οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν πολύ μπροστά τη ΝΔ δεν καταγράφουν τάσεις μέρους του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, το αποτέλεσμά τους έχει απόκλιση από τις πραγματικές διαθέσεις σε όλους τους ψηφοφόρους και ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο της αντιπαράθεσης με στόχο να κάνουν ντέρμπι την εκλογική αναμέτρηση.

Οι δημοσκοπήσεις που θα φτάσουν στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, ως το τέλος Μαρτίου, θα αποτελέσουν ισχυρό παράγοντα για την οριστικοποίηση του χρόνου των εκλογών, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων. Εξάλλου, πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός δε συνηθίζει να λειτουργεί με προβλεπόμενο τρόπο.

Οι συμμαχίες και τα αγκάθια

Τα τέλη Μαρτίου υπάρχει μια ακόμα κρίσιμη διεργασία. Πρόκειται για το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ που προσπαθεί -ετεροκαθοριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ- να διατηρήσει δυνάμεις. Η πραγματικότητα πάντως δείχνει ότι στο Μακεδονικό η άρνηση -συζήτησης έστω- των Πρεσπών και η εξ αρχής καταγγελία τους, κόστισε…

Το ΠΟΤΑΜΙ έφυγε, η ΔΗΜΑΡ έφυγε, και ο πρώην πρόεδρος και επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πήρε άλλη θέση από την ηγεσία.

Με δεδομένη την «κλειστή πόρτα» σε ό,τι λέει ο Τσίπρας, ακολούθησε η έφοδος «από τα κάτω». Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Κουρουμπλής, Τόλκας, Μωραϊτης, Χαρίτσης, Σπίρτζης, Πετρόπουλος, Κατσέλη, είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που από τη Χαριλάου Τρικούπη πέρασαν στην Κουμουνδούρου. Υπάρχουν κι άλλοι που συζήτησαν και συζητούν…

Το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έρχεται την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κορυφώνει την προσπάθεια για συμπαράταξη με τους Σοσιαλιστές καθώς από μόνη της η «κυβερνώσα Αριστερά» δε μπορεί να κοντράρει τη ΝΔ.

Ο ίδιος θέλει να ανοίξει το κόμμα στην πλειοψηφία που εξέφρασε ωστόσο η «ΜΗ ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» δεν είναι μικρό ζήτημα εντός της Κουμουνδούρου.

Τα πρόσωπα

«Να μη γίνουμε εμείς ΠΑΣΟΚ, αυτοί να έρθουν σε μας» λένε κάποιοι επισημαίνοντας τον κίνδυνο της «διάχυσης μέχρις εξαφανίσεως» της Αριστεράς.

Το σχέδιο Τσίπρα πάντως προχωρά. Μπορεί να υπάρχει μουρμούρα (όχι διαφωνία) για το άνοιγμα, μπορεί τα ευρωψηφοδέλτια μετά από πίεση να γράφουν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ (σκέτο), μπορεί να υπάρχει επιτροπή ψηφοδελτίων με ισχυρή παρουσία κομματικής μειοψηφίας, αλλά η συνάντηση με τους Σοσιαλιστές αποτελεί στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο διάστημα όλη η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί σε αυτό, ενώ στο ευρωψηφοδέλτιο κι άλλοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιοι. Αύριο αναμένεται να πάρει την έγκριση της Κ.Ε και να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version