Η περσόνα της Lady Gaga κρύβει μια σκληρή ιστορία. Δεχόταν σκληρό bullying στο σχολείο όπου την αποκαλούσαν πόρνη. Ο βιασμός της και η κόντρα με τη Μαντόνα. Η άγνωστη χρόνια ασθένειά της.
«Ο πρώην σύντροφος μου έλεγε ότι ποτέ δεν θα επιτύχω, δεν θα καταφέρω να είμαι υποψήφια για βραβείο Γκράμυ, κανένα τραγούδι μου δε θα εκτοξευθεί, ενώ ευχόταν να αποτύχω».
H Lady Gaga ωστόσο τον διέψευσε σε όλα. «Ήμουν πάντα καλλιτέχνης και πάντα ήμουν διάσημη. Εσείς δεν το πιστεύατε», απάνταγε στους επικριτές της. Πίσω όμως από αυτή τη δυναμική και τη φανταχτερή περσόνα κρύβεται ένα δύσκολο παρελθόν κατά το οποίο βίωσε bullying, αποδοκιμασίες, βιασμό και μια χρόνια ασθένεια.
Το bullying που την έκανε να μη θέλει να πηγαίνει σχολείο
Η γεννημένη με το όνομα Stefani Joanne Angelina Germanotta, «βαφτίστηκε» Lady Gaga όπως είχε αποκαλύψει το 2010 στο Flybe Magazine από τον μουσικό παραγωγό και τότε σύντροφό της Ρομπ Φουσάρι γιατί η φωνή και το στυλ της του θύμιζε το τραγούδι RadioGaGa.
Έμαθε να παίζει πιάνο στα 4 της, ακούγοντας μουσική στο ραδιόφωνο, ενώ ξεκίνησε να γράφει μπαλάντες από τα 13 της χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα η έφηβη έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις σε κλαμπ της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε καθολικό σχολείο θηλέων, εκεί όπου ξεκίνησε να δέχεται bullying.
Την κορόιδευαν για το χρώμα της, τα μαλλιά της και την εμφάνιση της, «γιατί είσαι τόσο πορτοκαλί», της έλεγαν. Τη θεωρούσαν λεσβία, την αποκαλούσαν πόρνη μέχρι που έφτασε σε σημείο να αρνείται να πάει στο σχολείο. O σχολικός εκφοβισμός που δέχτηκε είναι κάτι που την ακολούθησε στην υπόλοιπη ζωή της, όπως η ίδια έχει παραδεχτεί. «Ποτέ δε φεύγει. Ξέρω ότι χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς όπως σούπερ σταρ και η τραγουδίστρια με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google, αλλά εγώ ποτέ δεν ήμουν νικήτρια. Πάντα ήμουν η χαμένη και αυτό με ακολουθεί. Δε θέλω όμως αυτό να κολλήσει πάνω μου. Θέλω μόνο να κάνω μουσική», είχε δηλώσει.
Έγινε δεκτή στην περίφημη Tisch School of the Arts στην οποία γίνονται δεκτά μόλις 20 άτομα κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι είχε περάσει με επιτυχία στη σχολή καλών τεχνών στα 19 της την παράτησε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική. Παράτησε την οικογένεια της, πήρε το πιο φθηνό διαμέρισμα που μπορούσε να βρει για να ζήσει και έτρωγε από φθηνά φαστ φουντ μέχρι κάποιος να ακούσει τη μουσική της. Δούλεψε σε γκαρνταρόμπα γνωστών κλαμπς, σερβιτόρα, ενώ προσπαθούσε να κλείσει συναυλίες μικρής κλίμακας. Ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, κάποια από τα οποία έδωσε στις Pussycat Dolls, τη Βritney Spears, και τη Fergie.
Ο βιασμός και το αυτοβιογραφικό τραγούδι
Ένα από τα κομμάτι που έχει γράψει ήταν το «Till it happens to you», ένα κομμάτι αυτοβιογραφικό, που περιέγραφε προσωπικές σκέψεις για το βιασμό που υπέστη στα 19 της χρόνια. Η κακοποίηση την άλλαξε για πάντα. Δεν το είπε σε κανέναν. «Κρυβόμουν ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό μου. Και αισθάνομαι ντροπή ακόμη και σήμερα μπροστά σας. Αισθάνομαι ντροπή για αυτό που μου συνέβη», έχει δηλώσει για την εμπειρία της. Στην αρχή κατηγόρησε τον εαυτό της και τον ενοχοποίησε. Θεωρούσε ότι για τον βιασμό της έφταιγε η προκλητική της εμφάνιση. Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να χαμογελάσει ξανά! Έχει δηλώσει πως όταν μοιράστηκε την εμπειρία της με πολύ ισχυρούς άνδρες του κλάδου μου, κανείς δεν την βοήθησε. Κανείς δεν μου προσέφερε την καθοδήγησή του για να βρω δικαιοσύνη ή την ψυχική υγεία που είχα τρομερή ανάγκη.
«Είναι προσωπικό μου όνειρό να υπάρχει σε κάθε σχολείο της χώρας μας ένας καθηγητής ή θεραπευτής ειδικευμένος στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει να είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ. Αυτό σημαίνει να έχεις φωνή. Έχω την ευκαιρία να κάνω μια αλλαγή. Προσεύχομαι ότι θα ακούμε με μεγαλύτερη προσοχή όσους βρίσκονται γύρω που μας έχουν μεγάλη ανάγκη… Να είστε παρόντες. Να είστε αυτοί που θα αλλάξουν τα πράγματα», είπε μεταξύ άλλων η Lady Gaga και πρόσθεσε: «Σήμερα εγώ φοράω τα παντελόνια».
Το πάθος της για αλλαγή και προσφορά την οδήγησε μάλιστα στο να δημιουργήσει το ίδρυμα Born This Way, για την ενίσχυση της νεολαίας. Αγωνίστηκε για τους ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Αϊτή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011, ηγείται του αγώνα για την κατάργησης της φυσικής γούνας και είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας.
Οι εκκεντρικές εμφανίσεις
Στα 20 της ενώ τραγουδούσε ένα από τα κομμάτια που είχε γράψει την άκουσε ο ράπερ Ακον, ο οποίος εντυπωσιάστηκε και την έφερε στη δισκογραφική του εταιρεία. Αυτή ήταν η ευκαιρία της. Το πρώτο άλμπουμ που έβγαλε ήταν το «The fame», που πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δίσκους. Το χιτ της «Just Danse» το έγραψε μέσα σε 10 λεπτά ενώ βρισκόταν σε κατάσταση χανγκόβερ. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε χολυγουντιανό στούντιο. Με επιρροές από τον Nτέιβιντ Μπόουι και τον Άντι Γουόρχολ έβγαλε και άλλους δίσκους, συναυλίες, και εκκεντρικές εμφανίσεις. Μία από αυτές ήταν στα Όσκαρ του 2015. Η Lady Gaga φόρεσε ένα φόρεμα με τα κρέατα, και το φόρεμα πλέον έχει δική του σελίδα στην Wikipedia.
Επιθυμούσε να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε κάτι που την ενοχλούσε. Όπως αργότερα εξήγησε στην εκπομπή της Έλεν ΝτεΤζένερις ήθελε να εκφράσει την εναντίωσή της στην αμερικανική πολιτική που ανάμεσα σε όλα τα κακώς κείμενα εμπόδιζε την LGBTQ κοινότητα στον στρατό να αποκαλύψει την σεξουαλικότητά της. Έγινε ξανθιά για να μην την μπερδεύει ο κόσμος με την αδικοχαμένη Amy Winehouse ενώ έχει προσαχθεί από την αστυνομία του Σικάγο για προκλητική δημόσια εμφάνιση.
Το 2014 συνεργάστηκε με τον γνωστό τραγουδιστή της τζαζ Tony Bennett, έβγαλαν μαζί ένα άλμπουμ, χάρη στο οποίο κέρδισε βραβείο Γκράμι. Οι δύο τους συναντήθηκαν σε μία περίοδο που η Gaga σκεφτόταν να παρατήσει την μουσική. «Δεν ήθελε τίποτα άλλο πέρα από τη φιλία και τη φωνή μου. Αυτό μου άλλαξε τα πάντα. Με βοήθησε πολύ, δεν έχω πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου που μου φέρονται έτσι.
Μου έσωσε τη ζωή».
Το 2017 κυκλοφόρησε ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ μέσα στο οποίο προβλήθηκαν πλάνα από τις επισκέψεις της σε γιατρούς χωρίς να αποκαλύπτει ευθέως πιο ήταν το πρόβλημα υγείας της. Μετά την προβολή του η τραγουδίστρια επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter πως πάσχει από ινομυαλγία «Εύχομαι να βοηθήσω στην ευαισθητοποίηση στο θέμα και να συνδέσω ανθρώπους που το έχουν», έγραψε η τραγουδίστρια στο ποστ της.
Η κόντρα με τη Μαντόνα και η οσκαρική νίκη
Μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις της η Lady Gaga άνοιξε κόντρα με τη βασίλισσα της ποπ. «Μπορεί να υπάρχουν 100 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο και οι 99 να μη σε πιστεύουν, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι ένας για να αλλάξει όλη σου η ζωή» έχει δηλώσει αρκετές φορές η Gaga. Ωστόσο η Madonna θεώρησε πως η φράση αποτελεί προϊόν «λογοκλοπής». Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Madonna καυτηριάζε την Lady Gaga, καθώς το 2012 είχε δηλώσει πως το «Born This Way» είναι βαθύτατα εμπνευσμένο από το single «Express Your Self» που κυκλοφόρησε το 1989.
Η πολυσυζητημένη κόντρα φαίνεται πως έληξε καθώς οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μαζί στο πάρτυ της βασίλισσας της ποπ μετά την τελετή των Όσκαρ το 2019. Η Lady Gaga πρωταγωνίστησε και τραγούδησε στην ταινία «A star is born», στην οποία στοιχεία από τη ζωή της ηρωίδας Άλυ ταυτίζονται με τη δική της. H ερμηνεία της χάρισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, που υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής. Η νίκη της εγκαινίασε την παρουσία της στον κινηματογράφο, ενώ το ντουέτο της με τον Μπράντλει Κούπερ, συγκίνησε το κοινό.
Στον απόηχο των Όσκαρ και της νίκης της, η τραγουδίστρια πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα με δημοσιεύματα που άφηναν αιχμές και υπονοούμενα για υποτιθέμενη σχέση με τον Κούπερ. «Οι άνθρωποι είδαν αγάπη… και αυτό θέλαμε να δουν και εμείς. Αυτό είναι ένα τραγούδι αγάπης. Η ταινία, είναι μια ιστορία αγάπης», είπε.
Ανέφερε πως υπήρχαν πολλά σκηνοθετικά στοιχεία που βοήθησαν με την δημιουργία ψευδαίσθησης της αγάπης και πως όλο αυτό είχε σκοπό να βγει έτσι προς τα έξω γιατί είχε μέσα ερμηνεία. «Είμαι καλλιτέχνις, και κάναμε καλή δουλειά και σας ξεγελάσαμε!», είπε η Gaga και έκλεισε τα στόματα….
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.