Οι πέντε οσκαρικές ταινίες με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι πέντε οσκαρικές ταινίες με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανάμεσά τους και η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου.

Πέντε ταινίες που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν ψηλά στην τελετή απονομής των Όσκαρ της Κυριακής.

«Η Ευνοούμενη» ( ιρλανδο-βρετανικο-αμερικανική συμπαραγωγή) που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος και η πολωνική ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόβσκι, φιλοδοξούν να κατακτήσουν σημαντικά βραβεία όπως Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Οι Never Look Away (Γερμανία), Σύνορο (Σουηδία) και Η σύζυγος (Σουηδία/ΗΒ/ΗΠΑ) επίσης συναγωνίζονται για ένα από τα πολυπόθητα αγαλματάκια.

Το Πρόγραμμα MEDIA-Δημιουργική Ευρώπη στηρίζει την παραγωγή περίπου 430 και τη διανομή 500 ταινιών κάθε χρόνο,

Τα τελευταία χρόνια, ταινίες όπως οι Toni Erdmann, Το τετράγωνο, Η ψυχή και το σώμα, ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι Loving Vincent και Η κόκκινη χελώνα, αλλά και το ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου ήταν υποψήφιες για το βραβείο χωρίς να το κερδίσουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέτος μας λείπει ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά Η ευνοούμενη είναι υποψήφια στις σημαντικότερες κατηγορίες, γεγονός ασυνήθιστο.

Ταινίες με την υποστήριξη MEDIA διακρίνονται και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάνες ή η Μπερλινάλε. Την περασμένη εβδομάδα, η ταινία Out Stealing Horses κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ με την υποστήριξη MEDIA είναι:

Η Ε«υνοούμενη» (10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου): 50 000 ευρώ στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος παραγωγής.

Ψυχρός Πόλεμος (3 υποψηφιότητες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξένης Ταινίας): 1 148 699 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε περισσότερες από 26 περιοχές/επικράτειες.

Never Look Away (Καλύτερης Ξένης Ταινίας): 4 594 για τη διανομή.

Σύνορο (Καλύτερου μακιγιάζ): 669 707 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε 28 περιοχές/επικράτειες.

Η σύζυγος (Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου): 40 000 ευρώ under the Development Slate Scheme and 55 930 ευρώ για τη διανομή της.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.