Οι έδρες που «παίρνουν» τα κόμματα στις Ευρωεκλογές

Οι έδρες που «παίρνουν» τα κόμματα στις Ευρωεκλογές

Έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για τις ευρωεκλογές καταγράφει τις τάσεις του εκλογικού σώματος ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου.

Η έρευνα αφορά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι στο 11.3%.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%.

Στο 2,2% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, στο 1,3% η Λαϊκή Ενότητα και στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τα ποσοστά των κομμάτων, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ν.Δ. 36% (9 έδρες)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 24,7% (6 έδρες)
Χρυσή Αυγή 8,6% (2 έδρες)
ΚΙΝΑΛ 7,9% (2 έδρες)
ΚΚΕ 6,7% (2 έδρες)
Ένωση Κεντρώων 2,6%
Ελληνική Λύση 2,2%
ΑΝΕΛ 1,4%
ΛΑΕ 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας 1,2%
Άλλο 5,9%

Η έρευνα από το ευρωκοινοβούλιο αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά, έγινε με την αξιοποίηση και των ευρημάτων από εθνικές δημοσκοπήσεις και δεν πρόκειται για κλασικό γκάλοπ, αλλά για πρόβλεψη των αποτελεσμάτων με βάση όσα φαίνονται από τα στοιχεία έως τις 30 Ιανουαρίου.

Δείτε αναλυτικά

creece1
cerrrrrrr
creece22
crees2222
cree22222333333

Η μεθοδολογία

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εταιρεία Kantar Public. Η εταιρεία επιλέγει και συλλέγει δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές από τα κράτη μέλη, αλλά και στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αντιπροσωπείες του ΕΚ.

Δίνεται προτεραιότητα στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές, όμως όταν αυτό δεν είναι δυνατό, για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιούνται στοιχεία για τις εθνικές εκλογές. Μόνο δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν κριθεί ως αξιόπιστες έπειτα από ανάλυση των μεθοδολογιών τους, την φήμη της εταιρείας που τα διεξήγαγε και την διαφάνεια της μεθοδολογίας τους έχουν επιλεγεί. Καθώς διαφέρουν οι μεθοδολογίες μεταξύ των κρατών μελών, η Kantar Public, μπορεί να επανεκτιμήσει τα δεδομένα αλλά μόνο στις κατηγορίες “αναποφάσιστοι” ή “Δεν θα ψηφίσω”. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να αποφευχθεί προκατάληψη στις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που επιλέγονται που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν οι προβλέψεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν δίνεται η εγγύηση πως έχουν επιλεγεί όλες οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.