Ποια είναι η διαφωνία που έχει προκύψει.
Δεν πέρασε η σχετική διάταξη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόωρο να λέγεται ότι απορρίφθηκε, γιατί ψηφίστηκαν άλλες σχετικές διατάξεις λέει ο Βούτσης. Απορρίφθηκε η λογική της εκλογής Προέδρου από τον λαό, υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Θα υπάρξει ερμηνευτική εισήγηση, επιμένει ο Πρόεδρος της Βουλής.
Θρίλερ με τις διατάξεις και τα άρθρα που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους τρεις από τις έξι διατάξεις που αφορούσαν την δυνατότητα εκλογής και από τον λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από την Βουλή. Παράλληλα και η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ έμεινε και αυτή κάτω από τους 151 ψήφους.
Η «κρίσιμη» διάταξη που αφορούσε την αλλαγή του άρθρου 30 παράγραφος 1 στην κατεύθυνση να μπορεί να γίνει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από την Βουλή, που ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε καθώς έμεινε στις 148 θετικές ψήφους, ενώ συγκέντρωσε 120 «όχι» και 3 «παρών».
Η συγκεκριμένη διάταξη που απορρίφθηκε ανέφερε: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.
Άλλα λέει ο Βούτσης, άλλα η αντιπολίτευση
Για το εάν και κατά πόσον αυτές οι απορρίψεις των προτάσεων «κόβουν» και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εφόσον δεν μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή, ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης απάντησε ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς οτιδήποτε αυτή την στιγμή, καθώς έχουν «περάσει» άλλες σχετικές διατάξεις. Ανέφερε για παράδειγμα το άρθρο 32 παράγραφος 4 που προβλέπει: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».
Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε πως για την δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα στη Βουλή θα υπάρχει και η έκδοση μιας σχετικής εισήγησης που θα αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά.
Ωστόσο αντίθετη άποψη εξέφρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους εισηγητής κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης λέγοντας ότι από την στιγμή που δεν περνάει η αλλαγή στο άρθρο 30 παράγραφος 1 που ενέτασσε στο Σύνταγμα την δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και κατά συνέπεια παραμένει σε ισχύ η παλαιά διάταξη που ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο 5 ετών όπως ορίζουν τα άρθρα 32 και 33», αυτό συμπαρασύρει και όλες τις άλλες αναθεωρητέες διατάξεις που αφορούν στο πώς θα καταλήγαμε στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Πηγή: newsit
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.