«Διαξιφισμοί» Τσίπρα-Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και Σύνταγμα

«Διαξιφισμοί» Τσίπρα-Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και Σύνταγμα

Όλα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή.

Στην πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου έφτασε η σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του κορυφαίου θεσμικού καταστατικού χάρτη της χώρας.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού εξελίχθηκε σε τακτικισμό καθώς η μόνη πολιτική στόχευση ήταν να μεταφέρει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ένα φθηνό παιχνίδι ονοματολογίας για τις εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

– «Εχω δηλώσει και έχω δεσμευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να είναι και στην επόμενη θητεία. Εσείς τι λέτε γι αυτό το ζήτημα; Αποφεύγετε να τοποθετηθείτε. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ. Δεν θα ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά άλλον υποψήφιο από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

– «Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

– «Σας ξεκαθάρισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει συγκεκριμένο παιχνίδι και θα προτείνει την ανανέωση του Π. Παυλόπουλου γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσείς κ. Μητσοτάκη ενώ σας πέταξα το γάντι όχι δεν το σηκώσατε αλλά επι 56 λεπτά αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμό του.

– «Γιατί μπαίνετε σε αυτή την συζήτηση. Ποιο άγχος σας κυριεύει για το τι θα κάνει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή που θα είναι κυβέρνηση. Κάνετε διαχείριση της ήττας σας κ. Τσίπρα. Μιλάτε για πρόσωπα αντί να μιλάτε για την θεσμική διαδικασία της αναθεώρησης. Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου. Εχω άριστη σχέση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εκτιμώ και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά του»

Η δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους, επιχειρώντας να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας: «Όπως είπε ο Μητσοτάκης τα συνταγματικά θέματα τα ξέρει καλά.

Ας μιλήσω πολιτικά και όχι με συνταγματικές γνώσεις που άλλοι διαθέτουν.

Η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική. Για πρώτη φορά έγιναν αρκετές φορές αναθεωρήσεις ποτέ δεν ακούστηκε η καινοφανής πρόταση που καταθέσατε. Δηλαδή πάνω σε εμφανείς διαφορές ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου προκειμένου να μετατραπεί η επόμενη εκλογική διαδικασία σε συνταγματικό δημοψήφισμα, αν και δεν μιλάτε για δημοψήφισμα. Πρωτοφανής πρόταση που έρχεται σε σύγκρουση με γράμμα και λογική του νομοθέτη. Απευθύνετε και μομφή στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πριν μπει στην πολιτική ως καθηγητής μιλούσε για ανάγκη συντακτικής διαδικασίας. Το προτείνετε ενώ γνωρίζετε καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων σα κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

Μας είπατε πως και στο παρελθόν υπήρχε συναίνεση. Γιατί δεν το προτείνατε και τότε; Γιατί δεν ανοίξατε τον κατάλογο των αλλαγών σαν να είναι ρουλέτα.

Γιατί τότε δεν αναθεωρήσατε και το άρθρο 16.

Εγώ επιμένω. Το Σύνταγμα μοιράζει την αναθεωρητική εξουσία και στις 2 βουλές και απαιτεί διαχρονική συναίνεση. Είναι παράλογο η πρώτη βουλή να λεει Α και η άλλη Β. Και είναι παράδοξο εκεί που λεει συναίνεση εσείς να προτείνετε τζόγο.

Είναι ελιτίστικη η άποψη που διατυπώσατε προκειμένου να αποδομήσετε τον διάλογο για το Σύνταγμα.

Απαξιώσατε την επιτροπή λέγοντας ότι δεν είναι ειδικοί. Εγώ αυτό που λεω είναι ότι το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό. Οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό. Η διαδικασία αναθεώρησης δεν είναι προνόμιο των ειδικών.

Η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά απέναντι στην μοναρχία.

Σήμερα δεν είμαστε σε μια τέτοια περίοδο. Το Σύνταγμα προβλέπει την διαδικασία και εσείς έρχεστε με προτάσεις τζόγου να την διασύρετε.

Η ίδια η διαδικασία. Μας είπατε ότι η διαδικασία ήταν υποτιμημένη εξ αρχής. Σας θυμίζω ότι το 1985 κράτησε 2 εβδομάδες. Ο χρόνος λοιπόν ήταν επαρκής. Η ΝΔ επι δύο μήνες δεν μας λέγατε συγκεκριμένα ποιες παραγράφους θέλατε να αναθεωρηθούν.

Σήμερα για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές.

Ζητάτε σε μια παράταξη που έχει δώσει αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος να αναθεωρήσει το άρθρο 24.

Για το 5ο κεφάλαιο για την προστασία των κοινωνικών αγαθών για το νερό και την ενέργεια και εννοούμε να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος στην πολιτεία. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετοχοποίηση αλλα σημαίνει ότι το 51% θα είναι συνταγματικά στην δημόσια σφαίρα.

Ποια είναι ευχολόγια. Αυτά που λέμε για κατοχύρωση κοινωνικού εισοδήματος. Η κατοχύρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και από το σύνταγμα αναδεικνύεται δομική ιδεολογική αντιπαράθεση. Ο λαός κατανοεί τι προστατεύουμε εμείς μέσα σε διεθνές περιβάλλον σύνθετο και ποιος ο δικός σας ιδεολογικός πυρήνας. Οσα λετε ευχολόγια το κάνετε γιατί οι θέσεις είναι να καταργηθούν

Υπήρξε ουσιαστικά μια ομολογία σήμερα από πλευράς Μητσοτάκη. Ομολογία για το πραγματικό πολιτικό σχέδιο που ενέπλεξε και την θεσμική διαδικασία του Συντάγματος. Μας είπε ότι σε ότι αφορά το ζήτημα εκλογής προέδρου της δημοκρατίας συμφωνούμε ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούμε ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση διαμορφώσατε με βάση την ιδιοτέλειά σας και τις επόμενες εξελίξεις. Την τελευταία φορά που συζητήσαμε εδώ υποστηρίξατε την άμεση εκλογή αν δεν προκύπτει ευρεία συναίνεση. Σήμερα μιλάτε για θσμική δυσαρμονία. Οι μεταλλάξεις σας αποδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια.

Εγώ αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται και σας κάλεσα να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Σας ξεκαθάρισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει συγκεκριμένο παιχνίδι και θα προτείνει την ανανέωση του Π Παυλόπουλου γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσείς κ. Μητσοτάκη ενώ σας πέταξα το γάντι όχι δεν το σηλκώσατε αλλά επι 56 λεπτά αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμο. Είπατε ότι δεν πρέπει να εμπλέξουμε στα παιχνίδια τον ΠτΔ ενώ αυτό κανατε. Μέχρι τώρα νόμζα ότι ο Σαμα΄ρας και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε το όνομα της Βορειας Μακεδονίας τώρα διαπιστώνω ΄ποτι δεν σας αφήνουν ούτε το όνομα του ΠτΔ να πείτε. Εχετε κάνει τις συμφωνίες σας. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις εκλογές θα ρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προταθεί από την πλειοψηφία που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι και πάλι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Επανερχόμενος, ο κ.Τσίπρας, είπε: Θα σας πρότεινα να κάνουμε ειδικότερη συζήτηση για τα θέματα εκπαίδευσης και περιβάλλοντος. Κροκοδείλια δάκρυα μη χύνετε λέγοντας ότι είναι κρίμα τα παιδιά να πηγαίνουν στο εξωτερικο να σπουδάσουν. Εχετε καταψηφίσει όλες τις αλλαγές για αλλαγή του χάρτη πανεπιστημίων για αύξηση εισακτέων και δημιουργία νέων σχολών. Χύνετε δάκρυα που τα παιδιά μας πάνε στο εξωτερικό. Αυτό που σας κόφτει περισσότερο είναι να υπάροχυν περισσότεροι πελάτες για όσους έρθουν να κερδοσκοπίσουν

Μην μιλάτε για δικαιοσύνη. Που είναι ο Αθανασίου; Εφυγε από την ανώτατη Δικαιοσύνη για να γίνει υπουργός

Δεν δεσμεύεται ο Μητσοτάκης για το αν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θα μας πείτε ακόμα και το ΑΦΜ προκειμένου να αποφύγετε να μας πείτε ότι στηρίζετε τον κ. Παυλόπουλο. Εχετε άλλες εσωκομματικές δεσμεύσεις καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα. Σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη που λεει και ο λαός.

Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μπορεί να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία

«Ευτυχώς κύριε Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μνήμη σας είναι επιλεκτική» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Δεν αναφέρατε ότι στην πρώτη μας συνάντηση μετα την εκλογή μου στην προεδρία της ΝΔ, που σας καταθέσαμε μια πρόταση να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα τα οποία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθουν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που ζητάει η ΝΔ».

«Κύριε πρωθυπουργέ, επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» συνέχισε. «Σας επαναλαμβάνω την πρότασή μου: ψηφίστε αυτα που προτείνουμε εμεις και να ψηφίσουμε εμείς αυτά που προτείνετε εσείς».

mits01

«Αν ήσασταν σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, δεν θα μιλούσατε με τόση ανασφάλεια» τόνισε, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, το ίδιο και η συνταγματική αναθεώρηση» υπογράμμισε.

«Οι θεσμοί υπονομεύθηκαν και οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές παραβιάστηκαν. Το πολίτευμά μας αμφισβητήθηκε στον πυρήνα του. Η Ελλάδα ασφαλώς και χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότιθ ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες της πατρίδας μας. Έχουμε καταθέσει 59 προτάσεις. Προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές με ανοικτό πνεύμα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις».

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει την πραγματική μας ταυτότητα. Είχα πει πριν τρεις μήνες από αυτό το βήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα, για να παραμείνει για λίγο στην εξουσία» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι μειοψηφία οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών ειδικού σκοπού, που επιστρατεύονται κάθε τόσο» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κυβέρνηση-«κουρελού», για να προσθέσει: «Αν σας ενοχλεί ο όρος “κυβέρνηση-κουρελού”, πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση, όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;». «Επιστρατεύονται (οι εξι βουλευτές) για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

mits02

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Επιχειρείτε να παραβιάσετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Φοβάστε πολύ την λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, επιχειρείτε να αλάξετε την ατζέντα». «Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό» συνέχισε. «Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού».

Μπορώ να επανέλθω και με συρρικνωμένη εκδοχή της πρότασής μου, είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, για να επισημάνει: «Διαλέξτε δυο άρθρα από αυτα που θέλετε να αναθεωρηθούν και θα τα ψηφίσουμε, αλλά ψηφίστε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24. Η λαϊκή εντολή δεν είναι ζάρια, αν έχετε μπλέξει τις εκλογές με χαρτοπαιξία αυτό είναι δικό σας θέμα».

«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κύριε Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα; Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία» επέμεινε.

«Το άρθρο 86 και το άρθρο περί ασυλίας υπουργών, στο οποίο κρύβονται κάποιοι τώρα, όπως ο κ. Καμμένος, για να μην πάει στο δικαστήριο και δικαστεί όπως οι κοινοί θνητοί. Εσείς μιλάτε για μη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, όταν εσείς έχετε απαξιώσει την ΔΕΗ και πουλάτε τις μονάδες της» προσέθεσε.

mits03

«Θέλετε να πάτε σε μια μικρή αναθεώρηση, ώστε να παραπέμψετε στο μέλλον καίρια ζητήματα, όπως το άρθρο 16» εγκάλεσε τον πρωθυπουργό. «Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αν κάτι χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, είναι μια λειτουργική δημοκρατία» είπε ακόμη, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

«Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αν και τόνισε ότι οι δύο πλυρές συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου και διάλυσης της Βουλής. «Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο».

«Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ακόμη.

Τσίπρας: Δεν είμαστε κυβέρνηση κουρελού

Επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τα χαρακτηριστικά της «κουρελούς» και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει «δεξιές παρενθέσεις». Αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν προτίθεται να στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Το Σύνταγμα αποτελεί το κεντρικό κείμενο – το πυρηνικό νομοθέτημα που κατοχυρώνει την λαϊκή κυριαρχία και τον κοινοβουλευτισμό. Το Κράτος Δικαίου και Κοινωνική Αλληλεγγύη. Η αναθεώρησή του επομένως αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Από την πρώτη στιγμή την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια. Η πρόθεσή μας δεν ήταν τελευταίας στιγμής αλλά ευθαρσώς διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή στις προγραμματικές δηλώσεις. Ξεκινήσαμε την διαδικασία με πλατύ διάλογο και δεν την περιορίσαμε στο κοινοβούλιο αλλά την ανοίξαμε στην κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς και τα κινήματα. Δεν την αφήσαμε στην αρμοδιότητα των συνταγματολόγων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα επιχείρησαν να μην περιορίσουν «την διαδικασία σε διαδικασία που αφορά αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό. Γι αυτό η πρότασή μας δεν αποτυπώνει απλώς μια διαθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων. Αντίθετα αντανακλά την βούληση για αλλαγές που ικανοποιούν πλειοψηφικά αιτήματα».

«Οι τεχνολογίες πειθάρχησης των κανόνων δημοκρατίας συνεχώς εξελίσσονται στην εποχή παγκοσμιοποίησης. Γι αυτό η πρότασή μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του κοινοβουλίου απέναντι στις εξουσίες που είναι πολλές και δεν ανάγωνται στην λαϊκή. Ανεξάρτητες αρχές διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κλπ» συνέχισε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η ενίσχυση του κοινοβουλίου και εκλεγμένης κυβέρνησης που αποτελεί πρώτο άξονα επιτυγχάνεται με συνδυασμό αλλαγών που δημιουγούν όρους εμπέδωσης πολιτικής σταθερότητας και σταθερούς τετραετείς κύκλους».

Σύντομα λοιπόν επαναλαμβάνω τις προτάσεις που αφορούν:

1ος άξονας:

·              Την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, τον θεσμό δηλαδή που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

·              Την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

·              Την άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό εφόσον έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Και εκτιμώ ότι η πρόταση αυτή είναι σοφή καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που θέλει να μετατρέψει την προεδρική εκλογή σε διορισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία με την πρόταση για εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 Βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο (σ.σ. της ΝΔ) η Προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

·              Την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, όσο σημαντικός τεχνοκράτης κι αν είναι. Διότι τώρα έχουμε την εμπειρία της κρίσης και ξέρουμε ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό.

·              Και τέλος την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου που από κομπάρσος μετατρέπεται σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.

tsip1

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης μας όπως καλά γνωρίζετε αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Πρόκειται για προτάσεις που έρχονται να απαντήσουν στην δυσπιστία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Έρχονται να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με την βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί στην πραγματικότητα μια κάστα η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

· Πρώτον την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος. Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει. Είναι η αντίληψη περι νόμιμης ιδιοκτησίας της εξουσίας Σε μια κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του παλιού πολιτικού συστήματος. Και για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συνθήκη έπρεπε να υπάρξει η μεγάλη πολιτική ανατροπή του 2015. Χωρίς αυτή είμαι βέβαιος ότι το παλιό καθεστώς θα έβρισκε ένα τρόπο να αποφύγει την αναθεώρηση του 86 παρά τις όψιμες διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

· Δεύτερον, τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή. Να πάμε σε διαφορετική διαδικασία ώστε να μην ζητείται κάθε φορά η άρση της ασυλίας αλλά μόνο για τις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων βουλευτών

· Τρίτον την κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων και συστημάτων που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο εξυπηρετήσεων και τους εκλογείς σε πελάτες. Για να σταματήσει η σπέκουλα στην κοινή γνώμη ότι το αξίωμα είναι επάγγελμα.
Για τα δημοψηφίσματα

Ο τρίτος άξονας της πρότασης μας αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων.

Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα τη περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος, αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ενώ ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει βαθιά διαφωνία. Μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία η δουλειά του λαού είναι απλώς και μόνο να δίνει τη συγκατάθεση του κάθε 4 χρόνια ώστε να παίρνουν τις σοφές τους αποφάσεις

Προφανώς γιατί η αδαής πλειοψηφία, όπως κάποιοι την αποκαλούν, δεν γνωρίζει τα βαθιά μυστικά που γνωρίζουν οι πολιτικές μεγαλοφυΐες, παρά το γεγονός ότι αυτές οι μεγαλοφυΐες ήταν που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία και την καταστροφή.

tsip2

Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας

Ο τέταρτος άξονας αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Και εδώ νομίζω ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος.

Και μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία.

Αλλά φαίνεται ότι η μετατόπιση του προς την άκρα δεξιά τον οδηγεί να ξεχνάει τις ιδεολογικές του καταβολές, ακόμη και τις ίδιες του τις αρχές.  Διότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος μόνο όταν αυτό συνεπάγεται τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των ελίτ και όχι όταν καλείται να τοποθετηθεί σε στοιχειώδη ζητήματα για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας, όπως η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας .

Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων 

Και είναι με αυτό το σχόλιο που περνάω στον πέμπτο και τελευταίο άξονα της πρότασης μας.

Την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς.

Από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση σεβαστήκαμε απόλυτα το κύρος και την κεντρική σημασία αυτής της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας.

Το λέω με λύπη. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για στάση ΝΔ. Δεν θέλησε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

Στην αρχή θέλησε να σαμποτάρει το διάλογο. Ακολούθως διάλεξε όχι το δρόμο σοβαρότητας και της υπευθυνότητας αλλά επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής.

Να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ.

Να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρείων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση.

ss

«Η ΝΔ επαιξε με απειλές»

Έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς:

Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά.

Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε από αυτή την στάση γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επειμένατε στην μη αναθεώρηση τότε το επιχείρημα ότι αυτό θα το κάνατε μόνο και μόνο για να εμποδίσετε την διαδικασία που θα ανεθεωρούσε και το 86 και άρα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα τότε αλλάξατε θέση. Συμμετείχατε όμως συνεχίζετε να παίζετε αποκρουστικό παιχνίδι σε σχέση με τον ΠτΔ.

Θυμάστε την χαριτωμένη συζήτηση με αρχηγό της ΝΔ που μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Το είπα αυτό γιατί η στάση του Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι αλλοπρόσαλλη.

Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ.

Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα μετά από πολύ σκέψη συνεχίζει τα παιχνίδια.

Λέτε θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνείτε και προσθέτετε ότι η πρόταση αυτή με την οποία διαφωνείτε αλλά ψηφίζετε δεν θα σας δεσμεύει

Και άμα γίνετε -τρομάρα σας- Πρωθυπουργός, θα κάνετε ότι θέλετε, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων.

(Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ)

Σας ενοχλεί όταν ο πολιτικός λόγος γίνεται διεισδυτικός. Μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού αλλά είστε αντιπολίτευση χωρίς έρμα

Αν είστε τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχετε λυμένα τα χέρια σας;

Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα.

Και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί εστιάζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και τα ψηφίζει όλα, ώστε να σίγουρος γαρ ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα καθ’ όπως επιθυμεί.

Άρα δεν είναι η σιγουριά του που τον οδηγεί. Ουτε η θεσμική προσήλωση σε μια θέση που όψιμα ανακάλυψε. Συνταγματικές αλλαγές είχαν γίνει πολλές αλλά ποτέ δεν είχε προταθεί η αλλαγή.

Το 1985 όταν έγινε η συνταγματική μεταρρύθμιση γι αυτό το ζήτημα – το άρ 32 και αρμοδιότητες ΠτΔ – υπήρξε η βουληση της τότε κυβέρνησης να μειώσει τις αρμοδιότητες. Ψηφίστηκε και διαφώνησε η ΝΔ με αρηχγό τότε τον Κ. Μητσοτάκη. Ουδέποτε βγήκε να πει να τον ψηφίσουν οι πολίτες για να αλλάξει την κατεύθυνση της ρύθμισης.

Αυτό που κρύβετε είναι η πολιτική σκοπιμότητα.

Και θα σας πω αμέσως ποια είναι.

Γιατί εδώ κάτι κρύβεται.

Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια.

Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα.

Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί ;

Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή ΠτΔ από τη Βουλή με 151;

Μας λέτε δήθεν ότι αυτό που σας απασχολεί δεν είναι το θεσμικό ζήτημα αλλά η υποκρύπτουσα πολιτική σκοπιμότητα.

Όμως έγω έχω δηλώσει και έχω δεσμευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να είναι και στην επόμενη θητεία.

Εσείς τι λέτε γι αυτό το ζήτημα; Αποφεύγετε να τοποθετηθείτε.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ. Δεν θα ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ϊσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του.

Και τι κάνει για αυτό ;

Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει αξιόλογους κατά τα άλλα Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δε παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στη πρώτη Βουλή.

Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο.

Ώστε να έχει το άρθρο 180.

Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ.

Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε.

Εμείς το λέμε λοιπόν καθαρά:

Πρώτον σε ό,τι μας αφορά :

Με τους θεσμούς δε θα παίξουμε.

Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις. Είναι αυτοί που παίζουν με τα θενικά μας θέματα και τα έδωσαν όλα και δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα

Εμείς τέτοια παιχνίδια δεν θα παίξουμε.

Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι κουρελού, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικοί λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Θα μου πείτε βέβαια μα εσείς δε κάνατε χρήση αυτής ακριβώς της δυνατότητας.

Ναι γιατί το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα.

Οποιος και αν ήταν στην θέση μας σε μια σκληρή πόλωση όταν του δίνει το Συνταγμα το δικάιωμα αλλά όταν έχουμε θεσμική ευθύνηκαι ενόραση για το μέλλον με ευθύνη για τις επόμενες γενιές φέρνουμε την ρύθξμιση για την αναθεώρηση/

Εμείς λοιπόν παιχνίδια δε παίζουμε.

Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Και λέμε στον ελληνικό λαό να γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο θα συγκρουστούμε με τον κο Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία.
Kαι η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης.

Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός

Ή θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙναλ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε.

Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα.

Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε.

Τέλος όμως να ξέρει και ο κος Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του ΠτΔ, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται.

Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν.

Πηγή: protothema

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.