Ντοκιμαντέρ του ΒΒC αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ντοκιμαντέρ του ΒΒC αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015 (ΒΙΝΤΕΟ)

Το παρασκήνιο των δραματικών διαπραγματεύσεων του 2015 και της στάσης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης φωτίζει ντοκιμαντέρ του BBC για την κρίση του ευρώ.

Το «Going for Broke» («Πηγαίνοντας προς τη χρεοκοπία»), που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το βρετανικό δίκτυο, αποκαλύπτει ότι η καγκελάριος ήταν έτοιμη για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, της Συνόδου που κατέληξε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας σε συμφωνία.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει από το 2009 και εξετάζει καταρχάς την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα. Καθώς το ευρώ αντιμετώπιζε προβλήματα, το Grexit ήταν ορατό ενδεχόμενο, αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί στο ντοκιμαντέρ: «Προσπαθούσαμε να σώσουμε μια Ευρώπη στην άκρη ενός γκρεμού». Η Μέρκελ εμφανίζεται ακόμη να έρχεται από νωρίς σε σύγκρουση με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα.

Ένα άλλο μέτωπο –και μάλιστα έντονο – που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ είναι αυτό μεταξύ του Σαρκοζί και του τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει τη διάσωση της Ελλάδας.

Στο ντοκιμαντέρ μεταφέρονται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές οι διάλογοι μετά από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα και οι αρνητικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις τους.

«Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματα βαθιά στα σκ…ά‘», λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;»

Σε άλλο σημείο ο Ολάντ μιλά για το τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα. Η Μέρκελ, διηγείται ο Φρανσουά Ολάντ, ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της ΕΕ υπήρξε σιωπή.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται τέλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης που αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.