Έξι χώρες της Ευρώπης στηρίζουν τον Γκουαϊδό

Έξι χώρες της Ευρώπης στηρίζουν τον Γκουαϊδό

Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία αναγνώρισαν τον Χουάν Γουαϊδό.

Με μπαράζ ανακοινώσεων Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά την χθεσινή άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί το τελεσίγραφο  χωρών της Γηραιάς Ηπείρου για παραίτηση και διεξαγωγή εκλογών.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας απέρριψε χθες την ευρωπαϊκή πρόταση για κάλπες σημειώνοντας ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξουσία. «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν. Αρνούμαι να ζητήσω εκλογές τώρα – θα υπάρξουν εκλογές το 2024. Δεν μας νοιάζει τι λέει η Ευρώπη». «Δεν μπορείς να βασίσεις τη διεθνή πολιτική σε τελεσίγραφα. Αυτά είναι τα πράγματα αυτοκρατοριών των αποικιακών χρόνων» πρόσθεσε.

Σήμερα το Παρίσι αναγνώρισε τον Γουαϊδό για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι «οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά (…) Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημείωσε πως «η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους».

Ακολούθησε, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κάλεσε τον Γουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου της 26ης Ιανουαρίου.

Και η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Αντερς Σάμουελσεν, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Η Σουηδία αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.