«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν, επίσης, και για τους φυγάδες Τούρκους στρατιώτες, στους οποίους δόθηκε άσυλο», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα
«Σχεδόν σίγουρη» είναι η Τουρκία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε, «προσπάθησε σκληρά», ώστε οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα -μετά το πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- να επιστραφούν στην Άγκυρα. Αυτό τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Χουριέτ, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα.
«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν, επίσης, και για τους φυγάδες Τούρκους στρατιώτες, στους οποίους δόθηκε άσυλο, παρά το ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν σχεδόν σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει», γράφει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντερμιτάς.
«Ο Ερντογάν, που επισκέφθηκε τη δυτική Θράκη το 2017, σίγουρα θα θέσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», συνεχίζει.
Στο δημοσίευμα ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στην Άγκυρα αμέσως μόλις «πέρασε» από την ελληνική Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια: «Έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ελληνική Βουλή ενέκρινε το τέλος της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, που άλλαξε το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Τσίπρας αντιστάθηκε στον ακροδεξιό του εταίρο, οι υπουργοί του οποίου αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε στο τσακ την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και υπονόησε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Η Τουρκία, που πάντα υποστήριζε την είσοδο της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καλωσόρισε ένθερμα την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα».
Εξάλλου επισημαίνεται πως δεδομένων των χρόνιων, άλυτων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, δεν αναμένεται ούτε αυτή η συνάντηση να κάνει τη διαφορά. Όμως, σύμφωνα με τη Hurriyet, πρώτον ο ίδιος ο Τσίπρας έρχεται στην Άγκυρα σε μια συγκυρία που έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινής γνώμης αλλά και κυβερνητικών κύκλων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της προσέγγισής του στο ζήτημα των διμερών σχέσεων. «Ο διάλογος με τους πρώην Τούρκους πρωθυπουργούς Αχμέτ Νταβούτογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ και φυσικά με τον Ερντογάν, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές, δεν διακόπηκε ποτέ. Μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι αυτή η καλή διάθεση προς τον Τσίπρα θα διατηρηθεί και κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, παρά τις δεδομένες διαφορές σε μια σειρά από ζητήματα».