Οργασμός: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο

Οργασμός: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο μυαλό μας την ώρα του οργασμού; Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό οι επιστήμονες κατέφυγαν σε απεικονιστικές μεθόδους και μας αποκαλύπτουν τα ευρήματά τους.

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας την ώρα του οργασμού; Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό οι επιστήμονες κατέφυγαν σε απεικονιστικές μεθόδους όπως η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου προκειμένου να αποτυπώσουν, όλα όσα συμβαίνουν εκείνη την ώρα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Μερικά από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά τους είναι τα ακόλουθα.

Το λογικό μέρος του εγκεφάλου «κλείνει»
Υπάρχει λογική εξήγηση γιατί οι άνθρωποι νιώθουν πιο τολμηροί και με λιγότερες αναστολές κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Αυτό εξηγείται από το ότι κατά τη διάρκειά της ερωτικής πράξης το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη λογική βρίσκεται προσωρινά «εκτός λειτουργίας». «Ο τροχιακός φλοιός (περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού) υπολειτουργεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την κρίση, την εκτίμηση των καταστάσεων και τη λήψη αποφάσεων. Η απενεργοποίησή του είναι επίσης συνδεδεμένη με τη μείωση του φόβου και του άγχους», αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος Daniel Sher.

Πολλαπλή δραστηριότητα
Οι απεικονιστικές εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι πολλά ξεχωριστά μέρη του εγκεφάλου εμπλέκονται στη σεξουαλική αντίδραση. «Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο αισθητήριος φλοιός, ο υποθάλαμος, ο θάλαμος και άλλα μέρη υπερλειτουργούν κατά τη διάρκεια του οργασμού», αναφέρει η γνωστική ψυχολόγος Kayt Sukel. Ο θάλαμος βοηθά στην ενσωμάτωση πληροφοριών σχετικά με το άγγιγμα, την κίνηση, και οποιεσδήποτε αναμνήσεις ή φαντασιώσεις μπορεί κάποιος να ανακαλέσει για να τον βοηθήσει να φτάσει σε οργασμό.

Έκρηξη ντοπαμίνης
Κατά τη διάρκεια του οργασμού, ο εγκέφαλος υπερλειτουργεί για να παράξει ένα πλήθος διαφορετικών ορμονών και νευροχημικών ουσιών. Μία από αυτές είναι η ντοπαμίνη, μία ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της ευτυχίας, αλλά και ικανοποίησης. Η έκκριση ντοπαμίνης είναι ο λόγος που νιώθουμε ικανοποίηση όχι μόνο στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά και με άλλες εμπειρίες όπως όταν νικάει η αγαπημένη μας ομάδα ή τρώμε ένα τέλειο γλυκό.

Η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη
Μία άλλη ορμόνη η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού είναι η ωκυτοκίνη. Εκκρίνεται από την υπόφυση και απελευθερώνεται στον υποθάλαμο, αυτή η ορμόνη μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στους άλλους προωθώντας τη στοργή. Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του δεσίματος καθώς εκκρίνεται επίσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού και εδραιώνει τον δεσμό μητέρας – βρέφους. Η προλακτίνη η οποία επίσης εκκρίνεται κατά τον οργασμό είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της ικανοποίησης.

Ο εγκέφαλος εκκρίνει φυσικά παυσίπονα
Δεν είναι η φαντασία σας. Το σώμα είναι όντως λιγότερο ευαίσθητο στον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Κατά την ενεργοποίηση της υπόφυσης, η απελευθέρωση ενδορφινών και ωκυτοκίνης μειώνουν τον πόνο επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτό φαίνεται ότι είναι και ο λόγος που καταστάσεις όπως το τράβηγμα των μαλλιών που, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μας ενοχλούσαν, όχι μόνο δεν μας πονούν, αλλά προκαλούν ακόμη και ευχαρίστηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version