Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κκ Καμμένος και Θεοδωράκης θα διατηρήσουν βασικά κοινοβουλευτικά δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών παρά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.
Την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει τελικώς η επιτροπής Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να συζητήσει και εγκρίνει αλλαγές.
Στην ατζέντα συνεδρίαση που ήταν προκαθορισμένη εδώ και καιρό, δεν περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στον Κανονισμό που να αφορούν στην συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων. Ωστόσο, δεν είναι διόλου απίθανο οι όποιες προσθήκες να γίνουν μεσούσης της συνεδρίασης, προκειμένου να λάβουν την έγκριση για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον όχι μόνο η πρόταση της ίδιας της Βουλής που έχει ως στόχο να λύσει τον γόρδιο δεσμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ (και ενδεχομένως του Ποταμιού), αλλά και ο τόνος της αντίδρασης των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Oι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το σενάριο που προκρίνεται είναι η παροχή της δυνατότητας στους αρχηγούς των κομμάτων που χάνουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδας να συνεχίσουν να εμφανίζονται στην Βουλή ως τέτοιοι και να μην τοποθετούνται ως απλοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Γιάννη Αλμπάνη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κκ Καμμένος και Θεοδωράκης θα διατηρήσουν βασικά κοινοβουλευτικά δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών παρά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να δικαιούνται τον λόγο ως πολιτικοί αρχηγοί στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού θα τα διατηρούν όσοι αρχηγοί κομμάτων είχαν στην αρχή της θητείας τους Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μία αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου του Δ. Τζανακόπουλου, είχε ερμηνευθεί ως πρόθεση συμβιβασμού, ανοίγοντας το δρόμο και για το σχετικό σενάριο: «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή»
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος τουλάχιστον οι αλλαγές στον Κανονισμό, γίνονταν με τη συμφωνία- έστω και σιωπηρή- της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή σε κάθε περίπτωση βρίσκονταν μια μορφή συμβιβασμού μεταξύ των κομμάτων.