Πιο κρύες οι νύχτες στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού

Πιο κρύες οι νύχτες στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού

Τους μείον… 190 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης, κάνοντας τους επιστήμονες να συμπεράνουν πως είναι πιο κρύα απ΄ότι είχαν αρχικά εκτιμήσει.

Τις νέες μετρήσεις στη γνωστή και ως «αόρατη» πλευρά του φεγγαριού, έκανε το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 της αποστολής Chang’e-4, το οποίο «ξύπνησε» την Τετάρτη μετά από μια σχεδόν δεκαπενθήμερη χειμερία νάρκη, στην οποία σκοπίμως είχε περιπέσει για να αποφύγει το δριμύ ψύχος.

Την πρώτη του κιόλας νύχτα, ανακάλυψε ότι οι θερμοκρασίες εκεί είναι χαμηλότερες απ΄ότι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες και οι νύχτες εκεί είναι πιο κρύες απ’ ότι στην ορατή πλευρά της Σελήνης.

Οι παλαιότερες αποστολές των ΗΠΑ στην ορατή πλευρά του φεγγαριού δεν είχαν μετρήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στη διαφορά της σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές της Σελήνης», δήλωσε ο Ζανγκ Σε, εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής Chang’e-4, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.

Η κινεζική άκατος Chang’e-4 μαζί με το μικρό ρόβερ της έκαναν την πρώτη ιστορική προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες -και ικανότητες- της Κίνας. Το ρόβερ θα αρχίσει εξερευνήσεις στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν, όπου έγινε η προσελήνωση, ενώ η άκατος θα κάνει επιστημονικές παρατηρήσεις με τα πολλά επιστημονικά όργανά της.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.