Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής όμως ήταν το ότι όποιος δεν ανήκε σε κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να εκφραστεί ή να ψηφίζει.
Ένα κοινοβουλευτικό έθιμο προς εξυπηρέτηση των βουλευτών για τον τρόπο ψηφοφοριών, το οποίο δεν προβλέπεται πουθενά στον Κανονισμό της Βουλής και η αμηχανία του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου είναι η αιτία για την απίστευτη σύγχυση, η οποία προκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ψηφοφορίας.
Διαβλέποντας την άρνηση των ΑΝ.ΕΛ. να στηρίξουν κάποια άρθρα του νομοσχεδίου ο κ. Βαρεμένος απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως η ψηφοφορία θα γίνει με τον πατροπαράδοτο τρόπο δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία», θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο.
Ο Μάκης Βορίδης της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε έντονα μιλώντας για πρωτοφανή πράγματα κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Όπως εξήγησε δεν νοείται να γίνει και δεύτερη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα έχουν καταψηφιστεί στην πρώτη. «Που τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δι’ ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθως δεν συγκροτούν ομάδα.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας άρχισε, όμως προς έκπληξη όλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Αριστείδης Φωκάς απουσίαζε. Κι ενώ ο προεδρεύων θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με την απουσία των ΑΝ.ΕΛ και τη μη έκφραση των ανεξαρτήτων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρκούσαν για να περάσει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία διακόπτεται – απαγορεύεται από τον Κανονισμό- και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι.
Αιτία για όλα τα παραπάνω δεν είναι άλλη από την άτυπη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων εδώ και δεκαετίες οι ψηφοφορίες , όποτε δεν ζητείται ονομαστική, να διεξάγονται σε επίπεδο εισηγητών ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι οποίοι δεσμεύουν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιούς κοινοβουλευτικούς αυτό συνέβη επειδή η Βουλή τα παλαιότερα χρόνια ολοκλήρωνε πολύ αργά τις συνεδριάσεις της προκειμένου να διευκολύνονται οι βουλευτές και να μην είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται σε όλες τις ψηφοφορίες.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής όμως ήταν το ότι όποιος δεν ανήκε σε κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να εκφραστεί ή να ψηφίζει.
Πρόκειται ωστόσο για κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής , ο οποίος πουθενά δεν προβλέπει ότι στα νομοσχέδια ψηφίζει ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα έκφρασης από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Αντιθέτως στο άρθρο 70 , παρ 3 ο Κανονισμός είναι σαφής και προβλέπει ότι η φανερή ψηφoφoρία διεξάγεται είτε με ανάταση τoυ χεριoύ, είτε με έγερση, είτε με oνoμαστική κλήση και όχι με τον τρόπο που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα. Συνδυαστικά μάλιστα με άλλο άρθρο για να ληφθεί απόφαση πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 75 βουλευτές παρόντες .
Σε πολιτικό επίπεδο το θέμα ανακινήθηκε σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία οι οποία διαβλέποντας το όχι των ΑΝ.ΕΛ επωφελήθηκε πολιτικά και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην ψήφο εμπιστοσύνης ανεξαρτήτων βουλευτών έσπευσε να αμφισβητήσει την ύπαρξη πλειοψηφίας. Η απάντηση της κυβέρνησης πάντως φαίνεται πως είναι προαποφασισμένη με απανωτές ονομαστικές ψηφοφορίες και ως μια κίνηση επίδειξης δύναμης προς την αντιπολίτευση.
Αν κάτι πάντως προκαλεί αίσθηση δεν είναι άλλο από την απουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ την ώρα της ψηφοφορίας. Κι αυτό γιατί κατά πολλούς αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου ότι οι ΑΝ.ΕΛ δεν ήθελαν να μπλοκάρουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πηγή: real