Πώς διαμορφώνονται οι δυνάμεις των κομμάτων μετά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Με φόντο την κορύφωση της διαδικασίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κυβερνών κόμμα μοιάζει να… πληρώνει πολιτικό κόστος.
Εν αναμονή της ψήφισης της Συμφωνίας, η δημοσκόπηση φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται πλέον της ΝΔ 10,5% ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας 22,5%, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.
Η Χρυσή Αυγή είναι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει τα ποσοστά του με φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 33% στην πρόθεση ψήφου έναντι των εγκύρων.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ: 22.5%
Νέα Δημοκρατία: 33%
Χρυσή Αυγή: 8%
Κίνημα Αλλαγής: 6.5%
ΚΚΕ: 5.5%
Το Ποτάμι: 1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:1%
Ένωση Κεντρώων:1%
Παράλληλα από τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ προκύπτει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το 62% των πολιτών δήλωσε πως με βάση τα όσα γνωρίζει ή έχει ακούσει θεωρεί την συμφωνία “μάλλον κακή” ή “σίγουρα κακή”, ενώ θετική γνώμη διατύπωσε το 27%.
Ακόμα και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι περισσότεροι στηρίζουν την συμφωνία, η “θετική” πλειοψηφία είναι σχεδόν οριακή (53%).
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ προκάλεσε την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, όμως σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (72%) εκτιμούν ότι το “διαζύγιο” των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν “προετοιμασμέν.
Ακόμα και στο στρατόπεδο των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, περισσότεροι από 6 στους 10 κάνουν λόγο για προετοιμασμένο χωρισμό.
Το 14% αντιτείνει πως η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την συμπολίτευση δεν ήταν προετοιμασμένη.
Η έξοδος των ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μειοψηφίας ενώ οι ψηφοφόροι μάλλον βλέπουν να απομακρύνεται κάπως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το 39% το θεωρεί λίγο έως πολύ απίθανο, ενώ το 30% απάντησε πως είναι αρκετά πιθανό έως βέβαιο. Ένα 19% έκανε λόγο για “μέτρια” πιθανότητα.