Το πολιτικό σχέδιο της «επόµενης µέρας» από τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι έτοιµο και η κυβέρνηση θα αρχίσει να το ξετυλίγει µόλις ολοκληρωθεί και η δεύτερη ψηφοφορία για την είσοδο της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ. Οι µεγαλύτεροι σταθµοί που έχει µπροστά του το Μαξίµου είναι η συνταγµατική αναθεώρηση και η ολοκλήρωση της συµφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας για τον εξορθολογισµό των σχέσεών τους.
Η αναθεωρητική διαδικασία αναµένεται να ολοκληρωθεί περί τα µέσα Μαρτίου στη Βουλή, στοιχείο που δόθηκε και από την ίδια τη Βουλή, σε µία χρονική περίοδο που είχαν φουντώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον συγκεκριµένο µήνα. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών και µία σειρά από αλλαγές στη λειτουργία των θεσµών, όπως η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωµάτων και των βασικών δηµόσιων αγαθών.
Επίσης, όπως έκανε γνωστό και κατά την πρώτη του παρέµβαση στη Βουλή στην έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, η προσπάθεια για να προχωρήσει η συµφωνία µε την Εκκλησία στη βάση του κειµένου που έχουν συµφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυµος θα συνεχιστεί. Το νοµοσχέδιο που θα διασφαλίζει την εργασιακή ασφάλεια των κληρικών καθώς και το ασφαλιστικό τους είναι σχεδόν έτοιµο και είναι ζήτηµα χρόνου να παραδοθεί στην Ιεραρχία της Ελλάδος για να ξεκινήσει ο διάλογος στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί.
Κρίσιμα νομοθετήματα
Στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αµέσως µετά την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του φρόντισε να επισηµάνει πως θα εξαντλήσει τη συνταγµατική της θητεία κι εποµένως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ηµεροµηνία των εκλογών προτού διασφαλίσει την ψήφιση ιδιαίτερα κρίσιµων νοµοθετηµάτων που έχουν αριστερό και προοδευτικό πρόσηµο και εκ των πραγµάτων ενισχύουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησής του.
Πρόκειται για το λεγόµενο δεύτερο πακέτο θετικών µέτρων της κυβέρνησης, το οποίο δεν προβλέπει µεν την άµεση απόδοση χρηµάτων σε δικαιούχους, ωστόσο περιλαµβάνει µέτρα που έχουν αντίκτυπο στην καθηµερινότητα και τα εισοδήµατα των πολιτών. Πρόκειται για την αύξηση του κατώτατου µισθού σε ποσοστό από 8-10% που αυτοµάτως θα τραβήξει προς τα πάνω όλα τα µισθολογικά κλιµάκια και ασφαλώς την αυτόµατη κατάργηση του υποκατώτατου, που ισχύει για νέους εργαζόµενους ηλικίας έως 25 ετών. Σύµφωνα µε την κυβέρνηση οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο µισθό θα γίνουν περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Συγχρόνως η κυβέρνηση προωθεί µε εντατικές διαδικασίες το τελευταίο διάστηµα τη νέα πρότασή της για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, π.χ. επιδότηση στεγαστικού δανείου και επιδότηση ενοικίου.
Ήδη η κυβέρνηση έχει αποστείλει την πρότασή της στους θεσµούς, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης έχει συνάντηση µε τους εκπροσώπους των τραπεζών για το θέµα των «κόκκινων δανείων». Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση θα προωθήσει µέχρι τον Μάρτιο και τη ρύθµιση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορίες, που τουλάχιστον για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές στα Ταµεία θα περιλαµβάνει και «κούρεµα».
Προοδευτική συμμαχία
Οι µεγάλες αυτές παρεµβάσεις µε βάση τον σχεδιασµό της κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν µέσα στο πρώτο τρίµηνο της χρονιάς. Εκ παραλλήλου ο πρωθυπουργός θα αναλάβει σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου, στη βάση ενός σχεδίου για τη δηµιουργία µίας νέας προοδευτικής συµµαχίας απέναντι στο άθροισµα των δυνάµεων της ∆εξιάς και της ακροδεξιάς.
Οι πληροφορίες επιµένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να πάρει οριστικές αποφάσεις για το πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών πριν από τον Απρίλιο. Ακόµη και αν η επιλογή του είναι να προκηρύξει τις βουλευτικές εκλογές µαζί µε τις ευρωεκλογές τον Μάιο, αυτό δεν θα το ανακοινώσει πριν από το Πάσχα και µέσα στα όρια που ορίζει το Σύνταγµα. Θα σταθµίσει προηγουµένως όλα τα δεδοµένα, θα ζυγίσει εκ νέου τα πλην και τα κατά και µε πιλότο τις νέες δηµοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του θα αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών.
Είναι γεγονός πως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και για τον Μάιο, ώστε να πετύχει τη µείωση της αποχής λόγω τετραπλών καλπών, και για τον Οκτώβριο, ώστε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και της συσπείρωσής του µέσω νέων κοινωνικών παρεµβάσεων.
Πηγή: ethnos.gr