Δεν πρόλαβε το Βιετνάμ να θέσει από την αρχή του 2019 σε ισχύ το νέο δρακόντειο κυβερνο-νόμο, που επιβάλλει διάφορους περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου και στις ξένες τεχνολογικές εταιρείες και η χώρα κατηγορεί το Facebook ότι παραβιάζει τη νομοθεσία, επειδή επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν αναρτήσεις με αντικυβερνητικά σχόλια.
Παρά τις προόδους που έχει κάνει η ασιατική χώρα στο πεδίο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα διατηρεί μονοκομματικό ασφυκτικό έλεγχο και επιβάλλει λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, μη ανεχόμενο τους διαφωνούντες και αντιφρονούντες.
Το Υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών της χώρας κατηγόρησε το Facebook, σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Βιετνάμ, ότι «δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να αφαιρέσει ιστοσελίδες χρηστών που υποδαυλίζουν δραστηριότητες κατά του κράτους».
Ακόμη, το υπουργείο κατηγόρησε το Facebook ότι επέτρεψε να γίνουν σε προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών αναρτήσεις με «συκοφαντικό» περιεχόμενο, διαπνεόμενες από αντικυβερνητικά αισθήματα και οι οποίες είναι δυσφημιστικές για συγκεκριμένα άτομα, οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες της χώρας. «Αυτό το περιεχόμενο βρέθηκε να συνιστά σοβαρή παραβίαση του νόμου του Βιετνάμ για την κυβερνοασφάλεια», σύμφωνα με το υπουργείο.
Το Facebook κατηγορείται επίσης για φοροαποφυγή και το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να λάβει μέτρα, παρακρατώντας ένα μέρος από τα διαφημιστικά έσοδα που έχει το Facebook στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Το Facebook δεν έχει σχολιάσει ακόμη την καταγγελία των Αρχών του Βιετνάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Με βάση τον νέο νόμο, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, υποχρεούνται να ανοίξουν τοπικά γραφεία και να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε τοπικούς κεντρικούς υπολογιστές, αν θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν στο Βιετνάμ – κάτι που βρίσκει αντίθετες τις ξένες εταιρείες. Επιπλέον, πρέπει να αφαιρούν άμεσα όποιο περιεχόμενο δεν αρέσει στην βιετναμέζικη κομμουνιστική κυβέρνηση.
Το Βιετνάμ -όπως η Κίνα- θεωρεί ότι το Facebook και η Google διαδίδουν «τοξικές» πληροφορίες και επιθυμεί οι μισοί ντόπιοι χρήστες του διαδικτύου, που είναι πολυπληθείς, να χρησιμοποιούν εγχώρια και όχι αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως το 2020. Σήμερα, το Facebook είναι δεύτερο σε δημοτικότητα στη χώρα μετά τη μηχανή αναζήτησης της Google.