Έμειναν στις γιορτές ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

Έμειναν στις γιορτές ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

Με γκέλες ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις μετά τη διακοπή των γιορτών Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για το κύπελλο Ελλάδος.

Ο ΠΑΟΚ άρχισε το 2019 με τον ίδιο άσχημο τρόπο που έπαιζε και στο φινάλε του 2018 και η Παναχαϊκή τον τιμώρησε! Δίκαιη νίκη με 2-1 για τους Πατρινούς και μπελάδες για τους Κυπελλούχους.

Πέρασαν περίπου 19 ημέρες από το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Από την εξάρα στα Σπάτα στην ήττα με 2-1 στην Πάτρα με φόντο το Κύπελλο. Έκτοτε, θα έλεγε κανείς πως μεσολάβησαν αρκετά, με την υπόθεση – Πρίγιοβιτς να «επισκιάζει» την επικαιρότητα του Δικεφάλου. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αναγκάστηκε να παρουσιάσει στο γήπεδο της Αγυιάς έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ κυρίως στην άμυνα, λόγω των απουσιών Βιεϊρίνια και Μάτος και έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον Καρέλη.

Αναμφισβήτητα ο Δικέφαλος φάνταζε το φαβορί του ζευγαριού αλλά η Παναχαϊκή φρόντισε να αποδείξει στην πράξη πως στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν μπάλα οι… ταμπέλες αλλά η ψυχή, το πάθος και η «πείνα» δεδομένου πως επέστρεψαν μετά από 13 χρόνια στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ενδεικτικό της εικόνας του α΄ημιχρόνου που είχαν οι δύο ομάδες απεικονίζεται στην στατιστική, με τους γηπεδούχους να σημειώνουν έξι τελικές προσπάθειες (σ.σ. τρεις εντός εστίας) έναντι των δύο του Δικεφάλου και την κατοχή να είναι απόλυτα μοιρασμένη (49-51%). Όσο ο ΠΑΟΚ έδειχνε να… χωλαίνει μεσοαμυντικά, τόσο περισσότερο… θράσος έδειχνε η Παναχαϊκή, η οποία επιβραβεύτηκε για τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού της στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης.

Η Παναχαϊκή βγήκε ταχύτατα στην κόντρα επίθεση, θέλοντας να πιάσει στον ύπνο τους «ασπρόμαυρους», με τον Κυνηγόπουλο να επιχειρεί ένα συρτό σουτ, τον Πασχαλάκη να αποκρούει ασταθώς και τον Μπαστακό να παίρνει το… ριμπάουντ και με πλασέ προ κενής εστίας να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ για το 1-0 που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Όντας με την πλάτη στον τοίχο, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε στο β΄μέρος αποφασισμένος να βρει άμεσα το γκολ της ισοφάρισης και να μπει σε θέση οδηγού, κάτι που έγινε στο 59΄ μετά από εξαιρετική σκέψη του Σάκχοφ και ωραία ανάπτυξη από τα δεξιά, με τον Λημνιό να σημαδεύει τον Έλληνα επιθετικό, ο οποίος με κεφαλιά έγραψε το 1-1.

Μετά την ισοφάριση, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έδειχνε ικανή να «χτυπήσει» την ανατροπή, η μπάλα όμως δεν έκανε το χατήρι του Λημνιού στο 65΄και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε για μια ακόμη στιγμή αδράνειας στο 68΄με τον Λουμπαρδέα να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του για το 2-1.

Κάπου εκεί παρενέβη ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος προχώρησε σε άμεσες αλλαγές, τοποθετώντας τον Λημνιό ω δεξί μπακ, μεταφέροντας τον Κίτσιου στα αριστερά και τον Τόσκα δίπλα στον Βαρέλα προκειμένου να αγωνιστεί με τους Καρέλη, Πέλκα και Ελ Καντουρί ως τριπλέτα στην επίθεση. Μάλιστα, δεν δίστασε να τα παίξει όλα γι΄όλα, κλείνοντας τις αλλαγές του με τον Ζαμπά, αποσύροντας τον Μαουρίσιο.

Οποιαδήποτε πινελιά έβαζε όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου, φάνηκε πως δεν ήταν αρκετή προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στο σκορ του παιχνιδιού, με τον ΠΑΟΚ να ηττάται εν τέλει με 2-1 και τις δύο ομάδες να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς με φόντο τον επαναληπτικό της Τούμπας.

Χωρίς νίκη αλλά με προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ήταν πιο κινητικός, είχε την κατοχή και δύο δοκάρια αλλά δεν είχε πάλι το γκολ στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα να φύγει με το 0-0 που του δίνει όμως προβάδισμα πρόκρισης.

Κακή ανάπτυξη, λίγες κινήσεις χωρίς τη μπάλα και φλυαρία με αυτή στα πόδια, αλλά και δύο δοκάρια στις ουσιαστικά μοναδικές δύο φάσεις του σε 90 λεπτά παρά το τεράστιο ποσοστό κατοχής μπάλας, έγραψαν την ιστορία για τον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν σκόραραν και πάλι απέναντι σε μια ομάδα με εξαιρετική αμυντική τακτική που όμως δεν απείλησε ιδιαίτερα επιθετικά και κάπως έτσι ήρθε το 0-0 που αφήνει τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς του Καραϊσκάκη.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, ο Ολυμπιακός πήρε από τα πρώτα λεπτά πολλά μέτρα στο γήπεδο και επιχείρησε να διασπάσει την, ως συνήθως, καλοστημένη άμυνα της Ξάνθης κάνοντας το γνωστό παιχνίδι του: γρήγορο passing game και ανάπτυξη από τα άκρα. Αντιθέτως, η ομάδα του Ράσταβατς, μέχρι να «μπει» και αυτή στο ματς επιχείρησε να πλησιάσει την εστία του Σα κυρίως με στατικές φάσεις και γεμίσματα. Στο πρώτο μισάωρο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα, μια μάλλον φλύαρη κατοχή μπάλας, αλλά και τη μεγαλύτερη φάση για γκολ, με το δοκάρι του Φορτούνη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του 11ου λεπτού.

Από εκείνο το σημείο και μετά, όταν οι Ακρίτες πίεσαν πιο σωστά και πιο έντονα στη μεσαία γραμμή, δημιούργησαν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην ήδη κακή ανάπτυξη των Πειραιωτών σε αυτό το ματς, με αποτέλεσμα το ματς να… σβήσει στο 0-0 του πρώτου ημιχρόνου. Δύο καλές φάσεις είχαν και οι γηπεδούχοι με μακρινά σουτ τα οποία όμως «καθάρισε» ο Σα, ενώ στις φάσεις που προσπάθησαν να χτυπήσουν στην κόντρα, η άμυνα του Ολυμπιακού αμύνθηκε αποτελεσματικά, παρότι δεν έλειψαν τα λάθη. Ενδεικτικό του τι συνέβη στα πρώτα 45′, το στατιστικό των τελικών που έγραψε μόλις 3-1 υπέρ της Ξάνθης.

Τίποτα απολύτως δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο ως προς την εικόνα του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί τον έλεγχο, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό του στην κατοχή μπάλας, αλλά να εξακολουθεί να μην βρίσκει λύσεις επιθετικά. Τίποτα δεν άλλαξε ούτε μετά τις αλλαγές του Μαρτίνς, με τους «ερυθρόλευκους» πάντως να βρίσκουν έστω μια μεγάλη φάση για γκολ η οποία όμως δεν είχε ευτυχή για αυτούς κατάληξη, με το νέο δοκάρι του Φορτούνη στην κεφαλιά του 58′. Σε γενικές γραμμές η Ξάνθη στο ίδιο διάστημα έμεινε μάλλον παθητική, χωρίς να βρίσκει αντεπιθέσεις και δείχνοντας ότι αυτό το 0-0 δεν την… χαλούσε ιδιαίτερα. Συνολικά κακό ματς με τις δύο ομάδες να δείχνουν σαφέστατα επηρεασμένες από την αγωνιστική απραξία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.