Σε πίεση ο Μακρόν – «Πέφτει» διαρκώς η δημοτικότητά του

Σε πίεση ο Μακρόν - «Πέφτει» διαρκώς η δημοτικότητά του

Μετά από μόλις 20 μήνες ο Γάλλος πρόεδρος χάνει την ισχύ του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Τα 3/4 των Γάλλων πολιτών δηλώνουν πως δεν τους ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά ο Μακρόν. Και η πλειοψηφία περιμένει μέτρα για την τόνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε, με το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” την πιο μεγάλη δοκιμασία της θητείας του. Αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις και κυρίως να ακυρώσει τα σχέδιά του για αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Ο Γάλλος πρόεδρος, για να κατευνάσει τα πνεύματα δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, ιδίως αναμορφώνοντας τα επιδόματα ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση.

Παρά τις υποσχέσεις του, όμως, οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Μόλις το 25% των ερωτηθέντων στην έρευνα των Odoxa και Dentsu Consulting, που έγινε για λογαριασμό των Franceinfo και Figaro, δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Μακρόν αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2017.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 1.004 Γάλλων, που διεξήχθη στις 2 και 3 Ιανουαρίου, καταγράφει ραγδαία άνοδο του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο από τον Απρίλιο του 2018 (59%) μέχρι σήμερα (75%).

Για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, καταγράφει η δημοσκόπηση, ενώ η μείωση της ανεργίας, για καιρό η πρώτιστη ανησυχία των πολιτών, υποχώρησε στην τέταρτη θέση.

Η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει μεν αλλά έχει μειωθεί αρκετά αν συγκριθεί με την περίοδο που ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις. Το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν. Στις 11 Δεκεμβρίου το ποσοστό ήταν στο 54% και στις 22 Νοεμβρίου (σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις) ήταν 66%.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.