Ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στη Βραζιλία αφήνει ο Μπολσονάρου

Ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στη Βραζιλία αφήνει ο Μπολσονάρου

Ανάλογα με το «τι συμβαίνει στον κόσμο (...) ποιος ξέρει αν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε το θέμα αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο βραζιλιάνος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, στο οποίο παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αφότου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι η Βραζιλία να εξασφαλίσει «υπεροχή» στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μπολσονάρου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν την Τετάρτη στην Μπραζίλια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον οποίο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, καθώς και στον αγώνα εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων» της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Ο ακροδεξιός πολιτικός είπε ότι τον «ανησύχησαν» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας και της Ρωσίας στις αρχές Δεκεμβρίου, στα οποία πήραν μέρος δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. «Η Ρωσία έκανε μια άσκηση στη Βενεζουέλα, όπως προβλεπόταν, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο, η Βραζιλία πρέπει να ανησυχεί», είπε.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ, με συνεργούς χώρες όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

«Η επαναπροσέγγισή μου με τις ΗΠΑ είναι οικονομική, αλλά ίσως και να γίνει στρατιωτική», συνέχισε ο Μπολσονάρου, για τον οποίο στη διάρκεια «των τελευταίων 20 ή 25 ετών», οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας είχαν «εγκαταλειφθεί για έναν πολιτικό λόγο», που ήταν κατ’ αυτόν «ότι αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο για τον σοσιαλισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους από τα σχεδόν βέβαια αντίποινα των αραβικών κρατών σε μια τέτοια κίνηση. Υπενθύμισε ότι το είχε συμφωνήσει αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.