Handelsblatt: Στην κόλαση της Μόριας – Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια, συμμορίες σκορπούν τον φόβο

Handelsblatt: Στην κόλαση της Μόριας - Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια, συμμορίες σκορπούν τον φόβο

Ακόμη ένα αναλυτικό άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «Στην κόλαση της Μόριας » ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρωμερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια. ‘Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό’ αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.

Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύροι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες: ‘Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες – εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας’ λέει ο Μαλέκ. […]

Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η ΕΕ και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή, αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ: ‘Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη’. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα».

«Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο ζουν ειρηνικά στη Γερμανία»

Το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι η ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών να εξεταστούν πιο αυστηροί κανόνες για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό Γερμανών από μετανάστες.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Mannheimer Morgen γράφει: «Ειδικά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα έπρεπε να ξέρει ότι οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί αρκούν. Απλά πρέπει να εφαρμόζονται στο έπακρο. Και συχνά αυτό είναι μόνο εφικτό όταν βελτιώνεται η συνεργασία με άλλες χώρες – δηλαδή όταν επιτυγχάνονται συμφωνίες επαναπροώθησης. Διότι πολύ συχνά απελάσεις αποτυγχάνουν, επειδή οι χώρες προέλευσης δεν δέχονται πίσω τους πολίτες τους».

Για το ίδιο θέμα η Badische Neueste Nachrichten επισημαίνει: «Η πολιτική πρέπει να δώσει απαντήσεις, για παράδειγμα υπό τη μορφή ξεκάθαρων νόμων, ώστε να μην κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα οι διαμάχες, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει να δωθούν απαντήσεις και μόνο για το λόγο ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο – οι στατιστικές των υπηρεσιών το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα – ζουν ειρηνικά στη Γερμανία».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.