Από τα Κίτρινα Γιλέκα στα Κόκκινα Στιλό

Από τα Κίτρινα Γιλέκα στα Κόκκινα Στιλό

Ο νέος «πονοκέφαλος» για τον Μακρόν προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης.

«Μετά τα Κίτρινα Γιλέκα, έρχονται τα Κόκκινα Στιλό» γράφει η Figaro αναγγέλλοντας μια νέα πιθανή εξέγερση, αυτή τη φορά από τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Τα Κόκκινα Στιλό είναι «οι θυμωμένοι διδάσκοντες της Γαλλίας». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό κίνημα που ξεκίνησε από το Facebook.

Η διαδικτυακή ομάδα γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου -εν μέσω των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων- και ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη Γαλλία μέσω διαδικτύου.

Τα Κόκκινα Στιλό βαδίζουν δίχως άλλο στα χνάρια των Κίτρινων Γιλέκων ζητώντας την αναβάθμιση του επαγγέλματος τους. Εκτιμούν πως οι εξαγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης τους αφήνουν ακάλυπτους.

Η ομάδα στο Facebook αν και πολυάριθμη είναι κλειστή. Μπορούν να γίνουν μέλη μόνο οι καθηγητές της εθνικής εκπαίδευσης, δηλαδή διδάσκοντες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.

Αν τα Κίτρινα Γιλέκα επεδίωκαν να απαντήσουν μεταξύ άλλων σε μια «υπαρξιακή ανησυχία» -όπως έγραφε η Figaro- σε τι στοχεύουν τα Κόκκινα Στιλό;

Τα Κόκκινα Στιλό, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να απαντήσει στη δυσφορία που βιώνουν τόσο καθηγητές όσο και μαθητές. Απαιτούν δηλαδή από το κράτος όχι μόνο να αναγνωρίσει τη δουλειά τους και να «φροντίσει επιτέλους τους ίδιους αλλά να βρεθεί στο πλευρό και των μαθητών.

Τα Κόκκινα Στιλό ασκούν κριτική τόσο στη γαλλική πολιτική σκηνή όσο και στα συνδικάτα. «Αν θεωρείτε πως οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων δεν αρκούν, ελάτε κοντά μας». Αυτό είναι το μότο τους.

Όσο για τα βασικά τους αιτήματα; Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και να βελτιωθούν κατ΄επέκταση οι συνθήκες εκμάθησης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.