Γιατί δεν βρίσκουν σερβιτόρους στο Σαν Φρανσίσκο;

Γιατί δεν βρίσκουν σερβιτόρους στο Σαν Φρανσίσκο;

Η ακριβή ζωή στο Σαν Φραανσίσκο αναγκάζει τους ιδκοκτήτες εστιατορίων να... αλλάξουν συνήθειες!

Στο Σαν Φρανσίσκο – την πόλη των χίπιδων της δεκαετίας του ’60, που σήμερα είναι γνωστό και ως επίκεντρο της foodie revolution- το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βιομηχανία της εστίασης είναι η έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, το Σαν Φρανσίσκο είναι πλέον τόσο ακριβό για να ζει κανείς που οι σερβιτόροι δεν μπορούν πια να μείνουν στην πόλη. Και αυτό έχει φυσικά συνέπειες στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών. Κάποια εστιατόρια έχουν αλλάξει το καθεστώς παραγγελίας και εξυπηρέτησης. Οι παραγγελίες γίνονται στο μπαρ ή στο ταμείο, ενώ έχουν απλοποιήσει τα μενού τους για να μειωθεί η ανάγκη αλληλεπίδρασης μεταξύ σερβιτόρων και πελατών και κατ’ επέκταση η ανάγκη πολυπληθούς προσωπικού.

Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πόλεις με τα περισσότερα αστέρια Michelin. Ακόμα όμως και τα βραβευμένα εστιατόρια με διάσημους σεφ δυσκολεύονται να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής, ιδίως όσον αφορά τα υψηλά ενοίκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στέγασης.

Τα ενοίκια στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια με σήμα κατατεθέν την Golden Gate Bridge είναι απλησίαστα. Το μέσο ενοίκιο φθάνει τα 4.500 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, ο οποίος εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως οι «απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια του Σαν Φρανσίσκο». Όσο για τη μέση τιμή της αγοράς ενός σπιτιού: 1.6 εκατομμύρια δολάρια!

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την νέα κατάσταση στο real estate δεν υποφέρουν μόνο οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης. Το 60% των εργαζόμενων στον τεχνολογικό τομέα δεν μπορεί να πληρώσει τα υψηλά ενοίκια. Όσο για την αιτία; Η ευθύνη για τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί η κτηματομεσιτική αγορά βαραίνει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά το Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του business Insider, αλλά πλέον και τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Πηγή: economistas.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.