HΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση Patriot στην Τουρκία

HΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση Patriot στην Τουρκία

Το πράσινο φως έδωσε η Ουάσιγκτον στην πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Patriot στην Τουρκία, αλλάζοντας τα δεδομένα στην διαμάχη που αφορά στα σχέδια της Άγκυρας να αγοράσει ανταγωνιστικό σύστημα από τη Μόσχα.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο την Τρίτη ότι είχε εγκρίνει την πώληση ύψους $3,5 δισ. 80 πυραύλων Patriot και σχετικού συνοδευτικού εξοπλισμού στην σύμμαχό του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία αφορά στην πώληση 80 ενισχυμένων κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλων τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους.

Το τουρκικό αίτημα προωθήθηκε στην DSCA από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε την έγκρισή του. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αποτελεί μέλος της κρίσιμης πλατφόρμας για την εκστρατεία «Κατανίκησης του ISIS” και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας της Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή”.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πώληση αυτή είναι σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προμήθεια βασικών συμμάχων τους με σύγχρονα συστήματα ικανά να δικτυωθούν για να υπερασπιστούν την περιφερειακή αστάθεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθιστώντας την πιο πολύτιμο εταίρο σε μια όλο και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου.

Αναφέρει πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα Patriot για να βελτιώσει την ικανότητά της στην αντιπυραυλική άμυνα, «για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να αποτρέψει περιφερειακές απειλές. Η προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί από την εχθρική επιθετικότητα και να προστατέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που πιθανόν εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της. Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει αυτό το σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της».

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίο επισημαίνει ότι προχωρά κανονικά με στη πώληση των εξελιγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισημαίνει ότι οι πωλήσεις είναι διαφορετικές περιπτώσεις και δεν συνδέονται μεταξύ τους ενώ τόνισε ότι η Ρωσία είναι ήδη στην διαδικασία επικύρωσης των όρων της συμφωνίας με την Αγκυρα. Επισήμανε μάλιστα ότι η Μόσχα εμπιστεύεται την Τουρκία ότι δεν θα αποκαλύψει μυστικά των συστημάτων S-400 στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.