Τι απαντά η Αλβανία για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών

Τι απαντά η Αλβανία για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Έκκληση προς την ελληνική πλευρά «για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας» απευθύνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, σχετικά με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης που παραχωρεί για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

«Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς “κρατικής ιδιοκτησίας”» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει την έκπληξή του για τη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» των γεγονότων ενώ σημειώνει ότι εφαρμόζει αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας εκφράζει την έκπληξή της για τη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 11.12.2018.

Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα, το οποίο απολαμβάνει αδιακρίτως και εξίσου κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

Το υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών, εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς “κρατικής ιδιοκτησίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος τελούσε και θα τελεί πάντοτε υπό τη δέσμευση της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η δέσμευση αυτή αποδεικνύεται από την ένταξή μας στην Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή»

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.