Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα, Μητσοτάκη στη Βουλή – Βαριές κατηγορίες για Σκοπιανό και fake news

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα, Μητσοτάκη στη Βουλή - Βαριές κατηγορίες για Σκοπιανό και fake news

Βαριές κουβέντες ειπώθηκαν μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Παρότι θέμα της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκαν σε θέματα οικονομίας, αλλά αντάλλαξαν κατηγορίες για το Σκοπιανό, για τα fake news, καθώς και για τη διαπλοκή.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που «τώρα όλοι μαζί» θα ψηφίσουμε «ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο», εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά». Υπερασπίστηκε επίσης την άποψη ότι δεν πρόκειται για «παροχές» και κάλεσε όσους αναμασούν «την καραμέλα της παροχολογίας» να δείξουν «δείξετε λίγο σεβασμό» στους ανθρώπους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια.

«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη», είπε πρωθυπουργός αναφερθείς σε προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, ενώ τον κατηγόρησε ότι πήγε στο Βερολίνο για να «εκμαιεύσει μια φράση, ένα χτύπημα στην πλάτη» που θα δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για εφαρμογή των περικοπών.

Από τη μεριά του ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.

«Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΝΔ ζήτησε επίσης την προκήρυξη εκλογών, τονίζοντας ότι «οι δηλώσεις Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου και για γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία αποθράσυναν τον αλυτρωτισμό».

Οι ήδη υψηλοί τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη δευτερολογία Τσίπρα — Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «μπακάλικη αριθμητική», ενώ αναφέρθηκε και σε fake news από «φιλικά προς τη ΝΔ» ΜΜΕ.

«Αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε λόγο δε για «γνωστό φίλο εφοπλιστή» του κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι «υπόδικος για κακουργήματα» και πλέον «δίνει τα ρέστα του με τόσα fake δημοσιεύματα για να σας υποστηρίζει».

Επιστρέφοντας στο θέμα του Σκοπιανού, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο Politico, με την οποία οποία, όπως είπε, ανοίγει ο ίδιος ο επικεφαλής της ΝΔ «ζήτημα μειονότητας».

Μιλώντας σε έντονο ύφος είπε ότι «είναι ντροπή» τα περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις, χαρακτηρίζοντας «καφενειακό λόγο» τις κατηγορίες.

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;»

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε για «για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο», τονίζοντας πως το απόσπασμα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά από τη συνέντευξή του στο Politico, δεν προερχόταν από το ξένο ΜΜΕ, αλλά από ελληνική ιστοσελίδα!

«Φτάνει ο πρωθυπουργός στην Βουλή να επικαλείται τα δημοσιεύματα των πληρωμένων ιστοσελίδων σας; Ντροπή σας!», είπε σε υψηλότατους τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζημίωσε κατά 100 δισ. ευρώ τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Πότε είδατε το φως το αληθινό, όταν κάνατε ένα ψεύτικο και κάλπικο δημοψήφισμα και μετά πήγατε ικέτης στην κ. Μέρκελ για να σας δώσει ένα τρίτο μνημόνιο;»

Κατόπιν ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τα ονόματα πολιτικών στο ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: Κοτζιάς, Κουρουμπλής,Σπίρτζης, Μπόλαρης, Ξενογιαννακοπούλου, Καμμένος, Τσαρουχά.

«Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο κ. Τσίπρα κοιτάξτε καλύτερα στα υπουργικά γραφεία», είπε.

Επανερχόμενος σε υποθέσεις σκανδάλων, ρώτησε εάν ασκήθηκε ποινική δίωξη στον κ. Κιτσάκο κι εάν αυξήθηκαν τα χρέη της εταιρείας στην ΔΕΠΑ.

Παίρνοντας για τρίτη και τελευταία φορά τον λόγο ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα της συνέντευξης Μητσοτάκη στο Politico καταθέτοντας στα πρακτικά εκτύπωση από την ιστοσελίδα του περιοδικού. «Θα δείτε τη φράση που αποδίδετε σε εσάς. Χαίρομαι που λέτε ότι δεν την είπατε ποτέ», είπε.

Για τη ΔΕΠΑ, τόνισε πως τα χρέη δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ, ενώ για το Σκοπιανό μίλησε για «ακροδεξιά στροφή» του αρχηγού της ΝΔ.

«Δεν είναι ότι διαφωνείτε με τη συμφωνία, αλλά δεν θέλετε να δείτε να διασπάται το κόμμα σας από το κόμμα του κ. Καμμένου», τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής «για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.