Έτσι ακούγεται ο άνεμος στον Άρη: Ηχογράφηση από το InSight της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι ακούγεται ο άνεμος στον Άρη: Ηχογράφηση από το InSight της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ρομποτικός «σεισμολόγος» InSight, που έφθασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου, κατάφερε να κάνει κιόλας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: να ακούσει και να ηχογραφήσει τον άνεμο του γειτονικού πλανήτη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έκανε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και έδωσε στη δημοσιότητα (μετά από κάποια ψηφιακή επεξεργασία και ανέβασμα κατά μία οκτάβα για να ακούγονται καλύτερα) τα σχετικά χαμηλής συχνότητας αρχεία ήχου με τον αρειανό άνεμο, ο οποίος κατά κοινή ομολογία ακούγεται κάπως… απόκοσμος. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες οφείλονται στο ότι ο αέρας στον «κόκκινο» πλανήτη είναι πολύ αραιός.

Δύο αισθητήρες του στατικού γεωλογικού εργαστηρίου – ένας αισθητήρας της πίεσης του αέρα και ένας σεισμογράφος – «έπιασαν» (με διαφορετικό τρόπο το κάθε όργανο) τις χαμηλής συχνότητας δονήσεις που προκαλούσε πάνω στα ηλιακά πάνελ του InSight ο άνεμος, ο οποίος εκτιμάται ότι – εκείνη τη στιγμή – έπνεε με ταχύτητα περίπου 15 χλμ/ώρα και με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημοσυσκευής θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.

Ένας ακόμη πιο καθαρός ήχος από τον πλανήτη Άρη θα υπάρξει σε δύο χρόνια, όταν φθάσει στην επιφάνειά του το ρόβερ «Mars 2020» της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο πραγματικά μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στο γειτονικό πλανήτη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.