Πούτιν για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας

Πούτιν για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσιών της Μόσχας σε βάρος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Κρεμλίνο.

Βάσει του προγράμματος, η συνέντευξη Τύπου θα ξεκινούσε στις 14:00. Όπως η συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μεγαλύτερη διάρκεια απ’ όση είχε προβλεφθεί. «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», επεσήμανε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν και για την Τουρκία και του εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τους εξοπλισμούς της Άγκυρας, ειδικά όσο, όπως είπε, διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως εξήγησε στον Ρώσο πρόεδρο γιατί είναι σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε η ΠΓΔΜ να μην έχει ως συνταγματικό όνομα το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Οι δυο ηγέτες δέχτηκαν ερώτηση (από Ρωσίδα δημοσιογράφο) για τη διπλωματική κρίση, το περασμένο καλοκαίρι, στις σχέσεις τους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για “μαύρη σελίδα“, σημειώνοντας πως η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε. Τόνισε πως θεωρεί “σαχλαμάρες” ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παίξει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως “κοιτάμε μπροστά” και πρόσθεσε πως “μια βροχερή μέρα μέσα στο καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι”.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες (από την ΕΡΤ) για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, ο Βλ. Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δέχεται… ερώτηση για τη γραβάτα! “Δεν έχετε παρακολουθήσει, το στοίχημα το κέρδισα, την έβαλα τη γραβάτα”, είπε γελώντας ο Αλέξης Τσίπρας. Έσπευσε όμως, πάντα γελώντας, να σημειώσει πως την έβγαλε γιατί ήταν σαν να βγάζει μια θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού. Στην… “πρόκληση” δε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να του δώσει μια, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε “βεβαίως” και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους.

Οι αρχικές τοποθετήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος. Χαρακτήρισε “επίκαιρη” την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στα όσα συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την Τουρκία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ξεκίνησε τις δηλώσεις του από το γεγονός πως συμπληρώνονται 190 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Παίρνοντας το λόγο με τη σειρά του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη, όπως είπε, περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από “μια πενταετία αδράνειας”. Τότε, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.