Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης αλλά τα επίπεδα φτώχειαςπαραμένουν απαράδεκτα υψηλά σημειώνει ο δημοσιογράφος του Bloomberg Φερντινάντο Τζουλιάνο.
«Ως λίκνο της δημοκρατίας, η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες τι πράγμα ακριβώς είναι η πολιτική. Ωστόσο, τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών από αριστερά και δεξιά έχουν επισκιαστεί από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και από τη σειρά των προγραμμάτων διάσωσης που συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ξεκινά το κείμενό του ο δημοσιογράφος του Bloomberg.
Όπως σημειώνει «η Αθήνα βρέθηκε σε μόνιμη αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η οποία κορυφώθηκε με την αναμέτρηση του 2015, όταν η Ελλάδα σχεδόν έφτασε στην έξοδο από το ευρώ μετά από ένα δραματικό δημοψήφισμα. Οι πολιτικοί είχαν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, καθώς η οικονομική πολιτική υπαγορευόταν από τα “μνημόνια κατανόησης” με τους οικονομικούς διασώστες, οι οποίοι επέβαλαν δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο και είναι αναζωογονητικό να υπάρχει μια αίσθηση επιστροφής στην πολιτική ως συνήθως πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Οι πολιτικοί έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες και φαίνεται να εστιάζουν σε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν για τους ψηφοφόρους. Η αντιπαράθεση μεταξύ της ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κυβερνώντος κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι μεγάλη. Αλλά δίνει την εντύπωση μιας χώρας που λαχταρά για επιστροφή στην κανονικότητα» προσθέτει.
«Η βελτίωση της οικονομίας βοηθάει. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας βρίσκεται σε φάση ανόδου κατά περίπου 2% φέτος, καθώς οι εξαγωγές αρχίζουν να αυξάνονται. Η ανεργία μειώθηκε τελικά κάτω από το 20% μετά το “ταβάνι” της τάξης του 30%, που έφτασε το 2013. Φυσικά, πολλές εταιρείες παραμένουν απρόθυμες να επενδύσουν λόγω των υψηλών φόρων και του επιδεινούμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα επίπεδα της φτώχειας παραμένουν απαράδεκτα υψηλά. Αλλά υπάρχει ένα ελαφρύ διάλειμμα από τα ατέρμονα δεινά – μερικά αυτοεπιβαλλόμενα – που έπληξαν την ελληνική οικονομία για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας» γράφει ακόμα ο δημοσιογράφος του Bloomberg.
«Οι επενδυτές ζητούν εναγωνίως την αλλαγή. Ορισμένοι μετακινήθηκαν στη Βουλγαρία και την Κύπρο με δέλεαρ τη χαμηλότερη φορολογία. Άλλοι τονίζουν την απουσία προόδου στις μεταρρυθμίσεις καθώς και την επίθεση σε ανεξάρτητες αρχές όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά για κάθε θετική πρόσκληση που κάνει η ΝΔ στους πιο πλούσιους, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ απηχεί ακόμα στους πιο φτωχούς. Η αρχόμενη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τσίπρα» παρατηρεί ο Τζουλιάνο.
«Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα κάνουν δύσκολη τη διακυβέρνηση για όποιον θα έχει την εξουσία. Σχεδόν τα μισά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, και οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους φέτος. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση μέχρι να έρθει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση. Αυτό θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις με την ΕΕ. Η παραγωγικότητα παραμένει ακόμα κάτω από τα επίπεδα της προ-κρίσης περιόδου καθώς το brain drain απορροφά ταλέντα από τη χώρα. Αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό για την επιτυχία, κάθε σημάδι ελπίδας είναι ευπρόσδεκτο» καταλήγει ο δημοσιογράφος του Bloomberg.