Γαλλία σε κρίση: Καταλήψεις στα λύκεια της χώρας

Γαλλία σε κρίση: Καταλήψεις στα λύκεια της χώρας

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Τα λύκεια που αντιδρούν και οι εκπρόσωποι των μαθητών στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν σε μεγαλύτερη κινητοποίηση για αύριο και σε περισσότερες καταλήψεις σε λύκεια παρά σε διαδηλώσεις στο δρόμο.

Το υπουργείο Παιδείας κατέγραψε προβλήματα, καταλήψεις σε λύκεια ή παρόμοια περιστατικά κυρίως στη Μασσαλία και στο Κρετέιγ του Παρισιού, δύο από τα «καυτά» σημεία της κινητοποίησης των τελευταίων ημερών.

Είκοσι λύκεια τελούν υπό κατάληψη ή λειτουργούν προβληματικά στην περιοχή της Μασσαλίας και 24 στην περιοχή του Παρισιού. Προβλήματα επίσης εντοπίστηκαν στην Ακαδημία της Λιόν και της Τουλούζης.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ εκτίμησε πως η κινητοποίηση των λυκείων παρέμεινε στάσιμη τη Δευτέρα και την Τρίτη με «περίπου 200 αποκλεισμένα λύκεια σε σύνολο πάνω από 4.000» στη Γαλλία, δηλαδή «σχεδόν 5%».

Ο Μπλανκέρ εξέφρασε τη λύπη του για μια «βία που δεν έχουμε ξαναδεί” και κάλεσε «τον καθένα να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι επικίνδυνο. Τέσσερις μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά» τις τελευταίες ημέρες, τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια «να βάλουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών», τόνισε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.