Μοναδικό θέαμα: Το πρώτο ηλιοβασίλεμα από τον πλανήτη Άρη

Μοναδικό θέαμα: Το πρώτο ηλιοβασίλεμα από τον πλανήτη Άρη

Μετά από τις πρώτες πεντακάθαρες φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA από τον πλανήτη Άρη μετά την προσγείωση του ρομποτικού αεροσκάφος InSight, viral έχει γίνει το μπλε ηλιοβασίλεμα στον «κόκκινο» πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνεται ο ήλιος να δύει στον «κόκκινο πλανήτη», έχοντας πάρει ένα μπλε χρώμα.

Το μπλε ηλιοβασίλεμα του Αρη δεν τραβήχτηκε ωστόσο από την μηχανή του InSight, αλλά από ένα άλλο διαστημικό όχημα της NASA, το Spirit, το οποίο βρσικόταν στον πλανήτη από το 2005 έως το 2015.

Παρ΄όλο που οι φωτογραφίες δεν είναι καινούργιες, τα βίντεο με το μπλε ηλιοβασίλεμα κάνουν τώρα τον γύρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα το εκπληκτικό φαινόμενο να έχει γίνει viral στο facebook.

Οσο για το μπλε χρώμα του ήλιου, οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κόκκινης σκόνης στην ατμόσφαιρά του  Αρη που φιλτράρει μεγάλη ποσότητα από τις ερυθρές ακτίνες του ήλιου.

Ετσι όταν δύει ο ήλιος στον Αρη,  το φως του «περνά» μέσα από τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου και η σκόνη είναι πυκνότερη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον «κόκκινο» πλανήτη ο Ήλιος εμφανίζεται μικρότερος κατά 2/3,εξαιτίας της μεγαλύτερης απόστασης του πλανήτη Άρη από το κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος.

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.