Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη… Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Σε δύσκολη θέση ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν.

Μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Παρίσι, κατά τη μεγάλη συγκέντρωση των “κίτρινων γιλέκων”, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα (02.12.2018) έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει αργά το πρωί στη Γαλλία από τη Σύνοδο Κορυφής της G20, στην Αργεντινή, θα συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια… απάντηση σε ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Ενσωματωμένο βίντεο

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό 95 ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες το βράδυ μετέβη σ’ ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Διεκδικήσεις

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λε Πεν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.

Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στα Σανζ Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε χθες, Σάββατο, πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

«Άκουσα αυτούς που μου λένε πως στις 15 του μήνα, ο τραπεζικός λογαριασμός τους βρίσκεται στο κόκκινο. Όμως επισκευάζουμε τη χώρα βήμα-βήμα. Το κάνουμε με σοβαρότητα και δεν αναβάλλουμε τις επιλογές μας για τη μελλοντική γενιά», πρόσθεσε.

Παρίσι: Σκηνές χάους και αναρχίας

Θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” ήταν το Σάββατο (1.12.2018) το Παρίσι. Διαδηλωτές έκλεψαν μέχρι και ένα αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διεύθυνση της παρισινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 224 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια.

Προσωρινά έκλεισαν 19 σταθμοί του μετρό, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η οποία έσβησε από την Πυροσβεστική.

“Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν στα σύμβολα της Γαλλίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. “Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”, τόνισε.Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, η Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (1.12.2018) διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα καλώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Μακρόν.Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

“Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων””, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Φωτιές και δακρυγόνα

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του δρόμου.

Η επόμενη ημέρα στο Παρίσι μετά τη... Γαλλική Επανάσταση: Συσκέψεις, προβληματισμός και καταγραφή των ζημιών

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” είχε περισσότερους από 75.000 διαδηλωτές.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.