Τσίπρας: «Κατέρρευσε και πλάκωσε τον Μητσοτάκη το πολιτικό του αφήγημε για τέταρτο μνημόνιο»

Τσίπρας: «Κατέρρευσε και πλάκωσε τον Μητσοτάκη το πολιτικό του αφήγημε για τέταρτο μνημόνιο»

Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε το επόμενο διάστημα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως «τίποτα από αυτά δε θα γινόταν πράξη, χωρίς την κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «Δε μίλησε τυχαία ο κ. Μητσοτάκης για τέταρτο μνημόνιο. Πάει και αυτό το τέταρτο μνημόνιο, κατερευσε με πάταγο και τον πλάκωσε, τον ίδιο και όλο του το πολιτικό αφήγημα. Αλλά δε μίλησε τυχαία. Ούτε ήταν αποτέλεσμα ενός επικοινωνιακού ρίσκου ή μίας τακτικής αστοχίας. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα. Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο».

«Θα έλεγε», συνέχισε, «ότι το φέραμε εμείς δήθεν με την ανικανότητά μας, και αυτός θα είχε το known how να το εφαρμόσει. Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές, και ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με  το μνημονικό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών».

«Στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική. Αυτό που ονόμασα μνημόνιο με το λαό για τις ανάγκες του και όχι μνημόνιο με τους δανειστές για τις ανάγκες τις ελίτ», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων»

«Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι πρώτες 100 μέρες, δείχνουν τις προθέσεις μας, με το ξεκίνημα της αποκατάστασης των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα:

-Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογράψαμε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους που για χρόνια συρρικνώνονταν ή στην καλύτερη, έμεναν καθηλωμένοι.

-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και έχουμε εξασφαλίσει την περεταίρω μείωση το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.

-Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων, ως και 35%, άμεσα και στοχευμένα.

-Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μία μονάδα κατ’ έτος.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετύχει: «Την κατάργηση – και όχι αναστολή – της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019».

Σημείωσε ότι αυτό επιτεύχθηκε με σχέδιο, σοβαρότητα και μεθοδική αξιοποίηση των επιχειρημάτων.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα συνθήκη για τη χώρα και να σχεδιάσουμε τη δική μας στρατηγική», είπε.

«Ήρθε η ώρα, όχι απλά να λειτουργούμε αμυντικά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι τώρα υπάρχει η ελευθερία, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να υλοποιήσει η κυβέρνηση -στα πλαίσια των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων- ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Ήρθε η ώρα, σχολίασε, «να βάλουμε τις βάσεις για τις απαραίτητες προοδευτικές θεσμικές τομές. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής που επικρατούσε για χρόνια στη χώρα. Να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά που κουράστηκε να δουλεύει για χαρτζιλίκια ή να ξενιτεύεται στα 4 σημεία του ορίζοντα για ένα καλύτερο μέλλον».

«Βολές» στη ΝΔ για τις συντάξεις

Τσίπρας: «Κατέρρευσε και πλάκωσε τον Μητσοτάκη το πολιτικό του αφήγημε για τέταρτο μνημόνιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΝΔ και «από τα φιλικά της ΜΜΕ» και για το θέμα των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού» εκ μέρους τους.

Μίλησε για πρωτοσέλιδα εφημερίδων «με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επι σειρά μηνών τους συνταξιούχους». Αναφέρθηκε σε «δήθεν αποκλειστικά» από τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι θα κοπούν οι συντάξεις, σχολιάζοντας ότι αποδείχτηκε ότι ήταν «τελικά αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα».

Αναφέρθηκε στο περιστατικό που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έψεξε από βήματος Βουλής τον επίτροπο Μοσκοβισί «επειδή τόλμησε να πει ότι οι μειώσεις μπορεί και να μην εφαρμοστούν».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, ζητώντας στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων. «Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν. Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δε μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος», συμπλήρωσε.

«Οι εταίροι μας μπορούν να διακρίνουν ποιος έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όλοι, και οι εταίροι στην ΕΕ, μπορούν να διακρίνουν «ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση». «Ποιος έστησε το γαϊτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη». «Ποιος κατάφερε τέλος, με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους». Πρόσθεσε ότι «αυτοί, ταυτόχρονα, είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Τσίπρας για «Πρέσπες»: Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βήμα

Ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε επίσης και στην αναφορά του στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό».

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβεβαιώνουν ότι πράξαμε σωστά». Είπε ότι «αυτοί που ωρύονται είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και του αλληλοσπαραγμού, όχι τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της συνεργασίας» και «θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο της διεθνής σκηνής».

Στάθηκε σε όσα έφερε στον δημόσιο διάλογο η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις».

Σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι γίνονται mainstream με τη βοήθεια της ΝΔ». Μίλησε για ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τους βλέπουμε «να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ, και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό». «Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν καταντούσε επικίνδυνο, εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή», σημείωσε.

«Καθοριστικός κόμβος οι ευρωεκλογές του Μαΐου»

«Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι ένας καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι «η άνοδος της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, θέτει υπαρξιακά ζητήματα για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως το κρίσιμο είναι πώς αυτή η πορεία θα ανασχεθεί.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να ανασχεθεί με τις επιλογές που τροφοδότησαν την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού, που εκφράζουν τα διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά μορφώματα και πως «είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη που θα παραμένει με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού». Αυτό το χρεοκοπημένο όραμα, τόνισε, «είναι η εγγύηση για την επερχόμενη – αργά ή γρήγορα – κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης αν συνεχιστεί και για την επιστροφή σε μια σκοτεινή περίοδο εθνικών ανταγωνισμών».

Μιλώντας για το Brexit, είπε ότι «κάποιοι και σε αυτόν εδώ το χώρο σύντροφοί μας θεωρούσαν την επιλογή του Grexit ρηξικέλευθη και επαναστατική». «Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με τη Βρετανία και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει Brexit χαλαρό, αλλά μόνο σκληρό και αβέβαιο για την πορεία των εκεί εργατικών δυνάμεων», σχολίασε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.