Επιθετικός Ερντογάν για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους»

Επιθετικός Ερντογάν για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους»

Νέα επιθετική τοποθέτηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο έκανε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την αναζήτηση υδρογονανθράκων από Ελλάδα και Κύπρο «υπονομεύουν την σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία» και παράλληλα καταδεικνύουν την «ένδεια νομικών επιχειρημάτων» της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για θέματα της επικαιρότητας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα λόγω των ερευνών υδρογονανθράκων, τα προβλήματα σε αυτή την περιοχή άρχισαν να αποτελούν θέμα μεγαλύτερων συγκρούσεων συμφερόντων.

«Οι απερίσκεπτες συμπεριφορές της Ελλάδας, με την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών και της Κύπρου που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν, έχουν καταστεί πηγή απειλής και κινδύνου πρωτίστως για τις ίδιες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος υπερασπίστηκε τις στρατηγικές θέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, υπογράμμισε ότι δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από αυτές, χαρακτήρισε «μάταιες» τις προσπάθειες όσων προσπαθούν να εμποδίσουν τα δικαιώματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί ενδεχόμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι προσπάθειές τους στην υπόθεση των 12 μιλίων να φέρουν την χώρα μας σε θέση να μην μπορεί να κάνει βήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, το λέω ανοιχτά, είναι μάταιες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε χρήση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από την διεθνή νομοθεσία και τις πρακτικές και να βάλουμε στην θέση τους όποιους θελήσουν να το εμποδίσουν».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Κουμουτσάκος: Ολισθηρός ο δρόμος της Τουρκίας

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Άγκυρας αγνοούν το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αβεβαιότητας, αστάθειας και έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε ο Ερντογάν.

«Με λόγια και πράξεις η Τουρκία αναδεικνύεται ως εμπόδιο στις θετικές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει, την οδηγεί έτσι σε περιφερειακή απομόνωση. Η Τουρκία οδηγείται επίσης σε συνεχή απομάκρυνσή της από την Ευρώπη αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία που, και οι δύο, αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση στην πολιτική αυτή της Άγκυρας δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ευρύτερα τα κράτη της περιοχής, εταίρους και συμμάχους», καταλήγει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.