Όλα τα πιθανά σενάρια.
Στις 11 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές τη συμφωνία για το Brexit, που επισφραγίστηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή της ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η ψηφοφορία είναι ζήτημα περίπου δύο εβδομάδων».
Η Μέι επανέλαβε σήμερα ότι η Συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Βρετανών πολιτών» και προειδοποίησε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας μπορεί να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε τροχιά διχασμού και αβεβαιότητας. Αποδοκιμάστηκε όμως από τους βουλευτές όταν επέμεινε ότι δεν υπήρχε καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία εκτός από αυτή που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Το ότι στις Βρυξέλλες επισφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Brexit, δεν συνεπάγεται και απαραίτητα αίσιο τέλος στο συγκεκριμένο «σίριαλ».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, πρέπει τώρα να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης και αυτό δεν αναμένεται να είναι «piece of cake», όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι οι Βρετανοί.
Brexit χωρίς συμφωνία
Μια πιθανή απόρριψη της συμφωνίας, μπορεί πολύ απλά να σημάνει Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου του 2019. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα διέπονταν από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μια σειρά τελωνειακών και κανονιστικών ελέγχων θα ετίθεντο εκτάκτως σε εφαρμογή.
Τόσο οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όσο και οικονομικοί παράγοντες ξορκίζουν το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο θα οδηγούσε σε νέα πτώση της λίρας και θα βύθιζε τις επιχειρήσεις στην αβεβαιότητα. «Οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές, πολύ αρνητικές για την απασχόληση και τη μελλοντική ευημερία. Θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο οικονομικό χάος» προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Το Λονδίνο εκτιμά μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο σενάριο, θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε φάρμακα, μποτιλιάρισμα στα λιμάνια ή και καθήλωση αεροσκαφών.
Δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή
Με τον φόβο ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία με την ΕΕ άρα και χωρίς μεταβατική περίοδο, η βρετανική κυβέρνηση, θα μπορούσε μετά από μια αρχική απόρριψη, να πάει σε δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.
Έτσι θα κέρδιζε τον χρόνο για διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών, ώστε να καταφέρει να πάρει το τελικό «πράσινο φως». Η Τερέζα Μέι ίσως μάλιστα να ζητούσε να επανεξεταστούν ορισμένα σημεία της συμφωνίας, ώστε να την «πουλήσει» καλύτερα στους βουλευτές της. Κάτι τέτοιο έχουν ζητήσει ήδη οι σύμμαχοί της από την Βόρεια Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, Βρετανοί υπουργοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ήδη ξεκινήσει καταρτίζουν ένα «σχέδιο Β» για τη συμφωνία. Αυτό θα θεωρούσε ως μοντέλο τη Νορβηγία, η οποία διαθέτει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτή η φόρμουλα θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Εάν οι 27 αποδέχονταν την επανάληψη των συζητήσεων, η ημερομηνία του Brexit θα μπορούσε να αναβληθεί για αργότερα.
Νέες εκλογές
Η απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης θα αποδυνάμωνε τη θέση της Τερέζας Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μια πρόταση δυσπιστίας στους κόλπους του ίδιου του κόμματός της με στόχο την αντικατάστασή της στην ηγεσία της χώρας και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ή, το αντίθετο, να οδηγηθεί η χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Μια πρόταση μομφής σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και να καρποφορήσει, δεδομένης της αδυναμίας πλειοψηφίας στην οποία στηρίζεται η Τερέζα Μέι. Θα οδηγούσε, επομένως, στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εντός δύο εβδομάδων ή στην οργάνωση νέων βουλευτικών εκλογών, κάτι που επιθυμούν οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ίδια η Τερέζα Μέι θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση να λάβει το πράσινο φως των 2/3 του κοινοβουλίου. Μια προοπτική όχι και τόσο πιθανή, που όμως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβέρνηση, για να λάβει τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία αποχώρησης.
Στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της οργάνωσης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ένα υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη μιας ετερόκλητης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.